Beheer

Infrastructuur
verveling

Chromebooks krijgen wat peper in de ... opstart

Minutenlang wachten behoort mogelijk tot het verleden.

© Shutterstock Syda Productions
8 december 2021

Minutenlang wachten behoort mogelijk tot het verleden.

Een volwaardig besturingssysteem als Windows start binnen enkele tientallen seconden op, maar het gestripte Google Chrome doet er vaak vele minuten over om klaar te zijn voor actie. Daar komt mogelijk verandering in.

Chrome is ontworpen om veel informatie die het besturingssysteem en de toepassingen nodig hebben, uit de cloud te halen. Maar die aanpak heeft een prijs. Voor velen geeft de start van een Chromebook het gevoel jaren in de tijd terug te gaan, constateert Arstechnica.

Een belangrijke oorzaak van de trage start zit in de acties van Android Runtime for Chrome Virtual Machine (ArcVm). Volgens een van de ontwikkelaars die bijdragen aan het opensource-project Chromium Gerrit kan de start van ArcVm alle kernen van de processor enkele minuten voor 100% in beslag nemen. Het opstarten van een Android-app of de Playstore is dan niet mogelijk.

Virtual Machine aan banden

Het voorstel is nu om dit probleem aan te pakken door bij de start het CPU-gebruik van de virtual machine in te perken tot maximaal 25%. Dat percentage is overigens een slag in de lucht en kan veranderen. Op het moment dat de virtual machine in actie moet komen, wordt de beperking opgeheven. Die wordt dan ook niet meer geactiveerd tot het moment dat de Chromebook opnieuw wordt opgestart.

Het effect op ArcVm is beperkt, verwacht de indiener van het voorstel. De virtual machine start immers in de achtergrond wel langzaam op en krijgt alle ruimte op het moment dat deze wordt geactiveerd. Daarna is er geen sprake meer van inperking van het CPU-gebruik.

Arstechnica wijst erop dat een andere oorzaak van de trage start van Chromebooks zit in de beperkte hoeveelheid geheugen in veel Chromebooks. Daar gaat deze verandering in ChromeOS geen verandering in brengen. Het is overigens nog maar de vraag of het voorstel uiteindelijk in een stabiele ChromeOS-update terecht komt.

2
Reacties
plato 08 december 2021 16:30

Ik gebruik al sinds 2011 een samsung chromebook en die start nog steeds op binnen ca 20 seconden, hoewel de support al 2 jaar gelden is gestopt. Kijk elke dag Youtube op dit device. Deze kan uiteraard geen android. Uit dezelfde tijd stamt een windows 7 laptop en die is zelfs na 5 minuten niet volledig opgestart. Daarna heb ik zeker al 4 verschillende chromebooks met oa IPS en Android gebruikt en deze starten allemaal binnen enkele seconden op. Dit is dus typisch geschreven door iemand die "papegaai gedrag heeft " nalv US artikel , maar niet zelf de ervaring met deze machines heeft ! Vorige week had de LIDL een chromebook voor 149 euro en die doet het geweldig ! Met windows laptops onmogelijk !

Al Ain 08 december 2021 12:43

Dit is toch fake nieuws of een anti-chromebook redacteur?
"Een volwaardig besturingssysteem als Windows start binnen enkele tientallen seconden op, maar het gestripte Google Chrome doet er vaak vele minuten over om klaar te zijn voor actie." euh... vergelijk je een volwaardig windows toestel van 1500 EUR met een Chromebook van 250 EUR.... dan nog start dat Chromebook sneller op.
Als het hebt over een Windows versie die op een Chromebooks draait (Virtueel) dan kan je idd. een traag systeem hebben.. maar waarom zou je Porche sportvelgen op een 2PK'je zetten . We gaan toch geen appels met citroenen vergelijken.
Laten we dan nog niet spreken wie en waarvoor je een Chromebook koopt. Elke doorsnee gebruiker (en school) heeft voldoende met browser, mail en wat bijkomende huis en tuin Apps. En dat lukt meer dan perfect met een in een paar seconden opstartende Chromebook van 300 EUR. Zoek maar die Win Device voor die prijs... leve de apenootjes telkens je opstart.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.