Overslaan en naar de inhoud gaan

Chromebooks krijgen leven na de dood

Google werkt aan de ontvlechting van ChromeOS en Chrome. Het voordeel daarvan is dat Chromebooks straks ook na hun Auto Update Expiration (AUE)-datum redelijk veilig kunnen worden gebruikt.
Dell Latitude Chromebook Enterprise
© Dell
Dell

Elke Chromebook krijgt bij aankoop een nauwkeurig aangekondigde dood mee. Na zesenhalf jaar stopt het apparaat met het binnenhalen van nieuwe updates van Google. Dat betekent dat vanaf die datum het werken met de Chromebook echt onveilig wordt. In de Chrome-browser worden zeer regelmatig lekken gevonden die vervolgens worden gepatcht om het systeem veilig te houden.

De Chrome-browser is tot nog toe een onlosmakelijk onderdeel van de Chromebook. Het is een venster naar de applicaties die op de Chromebook kunnen worden gebruikt. Daaronder zit een laag - het ChromeOS - dat de koppeling met hardware verzorgt. Dit is een heel lichtgewicht Linux-distributie.

Chrome blijft straks up-to-date

Android Police vond echter uit dat Google werkt aan een scheiding tussen de browser en de ChromeOS-laag. Dat betekent dat de Chromebook straks ook na de AUE nog in staat is nieuwe veiligheidsupdates en nieuwe features van Chrome op te halen en daarmee redelijk veilig te gebruiken is. De Linux-distributie wordt weliswaar niet meer van updates voorzien, maar zoals ZDNet opmerkt: er zijn eigenlijk nog nooit serieuze beveiligingsproblemen voorgekomen met Linux voor de desktop. Daarbij heeft de Linuxbasis van een Chromebook, slechts een heel klein aanvalsvlak en dat kan niet worden gezegd van de browser.

De nieuwe aanpak heeft de naam Lacros gekregen, een afkorting van Linux And Chrome OS. Lacros verkeert nu nog in een alpha-ontwikkelingsfase. Het is nog onduidelijk of en wanneer Google deze nieuwe aanpak breed beschikbaar maakt.

Lacros zou een uitkomst zijn voor bijvoorbeeld scholen die - zeker in de lockdown als gevolg van de Covid-19-crisis - vaak grote hoeveelheden Chromebooks hebben aangeschaft. De ervaring leert dat Chromebooks best nog wat langer mee kunnen dan de 6,5 jaar levensduur die Google nu meegeeft. Lacros kan daarom een welkome kostenbesparing opleveren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in