Innovatie & Strategie

Security
https

Chrome verklaart vanaf nu http-sites onveilig

Websites die nog geen https-verbinding hebben, worden vanaf vandaag onveilig verklaard door Google's webbrowser.

24 juli 2018

Websites die nog geen https-verbinding hebben, worden vanaf vandaag onveilig verklaard door Google's webbrowser.

In Chrome 68, de nieuwste versie van Google’s veelgebruikte webbrowser, worden gebruikers nu gewaarschuwd voor websites die gebruik maken van een http-verbinding, in plaats van de beveiligde variant https. De nieuwe versie is vanaf vandaag beschikbaar.

In februari, en ook eerder deze maand, kondigden de makers van Chrome al aan dat de website die http-verbindingen gebruiken, onveilig zouden worden verklaard. Vanaf heden is dat dus zover, en worden websites door Chrome’s grote marktaandeel nadrukkelijk gedwongen richting de beveiligde https-verbinding. De ontwikkeling dat de meeste zoekmachines deze sites al voorrang geven, is daar mede verantwoordelijk voor.

De nieuwe versie van Chrome wordt door de standaard installatie-functie van Google Chrome automatisch bij gebruikers op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd, waarna de update na een herstart van de browser van kracht zal zijn.

Groen slotje verdwijnt

In de nieuwere versie 69, die uitkomt in september, verdwijnt het welbekende groene slotje in de adresbalk van Chrome om beveiligde verbindingen aan te duiden. Dit is volgens de makers van Chrome omdat “gebruikers moeten verwachten dat het internet standaard veilig is en dat ze worden gewaarschuwd wanneer er een probleem is”.

Why not Https?

Hoewel beheerders van websites ruim van tevoren wisten dat de nieuwe versie van Chrome kritisch zou kijken naar de aanwezigheid van http-verbindingen, zijn lang nog niet alle websites ter wereld overgestapt naar het veiligere https-verbinding. Dit was reden voor securityspecialist Troy Hunt om de website whynothttps.com te lanceren, met een lijst websites die nog niet standaard naar https-verbindingen zijn omgezet. 

Ook niet alle Nederlandse websites zijn al over, zo valt op de Nederlandse lijst van de website te zien. 

 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Luc 25 juli 2018 12:34

Wat gaat de browser doen met HTTP van diverse web-based user interfaces in zoveel apparatuur (IP-camera's, diverse internet modems, etc.) ?
Ik blijf bij Firefox !

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.