Management

Apps
Chrome

Chrome browser is 10 jaar oud

Tien jaar na de introductie heeft Google's Chrome-browser zich vastgezet op de nummer 1 positie.

© Google
3 september 2018

Tien jaar na de introductie heeft Google's Chrome-browser zich vastgezet op de nummer 1 positie.

De introductie van Windows 10 waarbij Microsoft Internet Explorer aan de kant zette voor de nieuwe browser Edge, was uiteindelijk het zetje in de rug dat de aanstormende Chrome-browser van Google nodig had om de marktleiderspositie over te nemen.

Firefox, tot dan tot jarenlang het alternatief voor Internet Explorer, kon bij de neergang van de Microsoft-browser niet aanhaken bij Chrome.

Google introduceerde Chrome in 2008 als een bètaversie op het Windows-platform. Het was het concrete product dat kwam uit het open source project Chromium, waarin werd geëxperimenteerd met de toen nieuwe webtaal HTML5. Bovendien was de browser snel. Daarmee vormde Chrome een aanlokkelijk alternatief voor Internet Explorer, dat door Microsoft altijd was voorzien van eigen interpretaties van de webstandaarden, tot grote frustratie van website-ontwikkelaars. Hoewel Mozilla beter de webstandaarden naleefde in Firefox, kampte deze browser regelmatig met tegenvallende prestaties.

Google introduceerde in Chrome ook als eerste een manier om te voorkomen dat het vastlopen van een enkele website ook de rest van de browser gijzelde. Met een techniek genaamd 'sandboxing' draaide ieder tabblad los van de andere, wat een flinke boost gaf aan de stabiliteit van de browser.

In 2009 presenteerde Google ook een Linux- en een macOS-versie van de Chrome-browser. Op het eigen Android-platform is een afgeleide van de desktopbrowser de standaard mobiele browser en zelfs op het iOS-platform heeft Chrome een bescheiden plekje verworven.

Toekomst niet zonder zorgen

Zorgelijk is dat Google steeds meer van de trekjes van de verguisde Internet Explorer 6 krijgt. Google hanteert ook al de mededeling 'Works best with Chrome', zoals Microsoft dat eerder met Internet Explorer deed. Ook is de invloed van Google bij de bepaling van webstandaarden groot. Daarmee groeit de dreiging dat Google de ontwikkeling van webbrowsers gaat monopoliseren. Alternatieve webbrowsers moeten zich schikken naar de ideeën van Google, tenzij er opnieuw een alternatief voor de marktleider opstaat. Op Internet is immers niets voor de eeuwigheid. Zoals de Mosaic-browser plaats maakte voor de Netscape Navigator die weer zijn markleiderspositie moest afstaan aan Internet Explorer, zo kan ook de positie van Chrome niet onaantastbaar blijken te zijn.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.