Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome leert irritante video's te blokkeren

Steeds meer websites bevatten videofragmenten met audio die automatisch starten en ongevraagd luidruchtig hun boodschap via de speakers de ruimte in spuwen.
Chrome logo
© Google
Google

Deze eigenschap staat hoog op de irriratielijst van internetgebruikers. Er zijn wel mogelijkheden in browsers om het automatisch afspelen te blokkeren, maar die vergen altijd verschillende acties van de gebruiker.

Google werkt nu aan een slimmere variant van de Chromebrowser die leert van de gebruiker welk type video's irritatie opwekt. Wanneer een video binnen 6 seconden wordt gestopt of het geluid op 0 wordt gezet, ziet de Chromebrowser dat als een ongewenste video. De browser stopt daarna het afspelen van het geluid bij video's die aan die criteria voldoen.

Niet gelijk perfect, maar ook niet op termijn

Google merkt wel op dat het systeem eerst moet leren van het gedrag van een gebruiker. Daarna grijpt het systeem in bij ongeveer de helft van de ongewenste video's. Het systeem is niet perfect, geeft Google toe.

Google introduceerde eerder al in de mobiele variant van Chrome een functie die de irritatie van autoplay moet onderdrukken. Het mechanisme daarachter verschilt echter. De mobiele browservariant worden video's sowieso niet met geluid gestart tenzij de gebruiker de webpagina aan zijn Home- screen heeft toegevoegd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in