Management

Infrastructuur
datacenter

Christenunie wil dat minister ingrijpt bij datacenter Meta in Zeewolde

Plannen dwarsbomen met duurzaamheidseisen.

Nimble datacentrum Google in Middenmeer © agconnect.nl,  Thijs Doorenbosch
28 maart 2022

Plannen dwarsbomen met duurzaamheidseisen.

De Christenunie wil dat ministers Jetten van Klimaat en Energie en De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ingrijpen bij de plannen voor het datacenter Meta in Zeewolde. De partij vroeg om opheldering in Kamervragen van Kamerlid Grinwis.

De Eerste Kamer heeft eerder deze week een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen om het bestemmingsplan niet te laten ontwikkelen totdat is vastgesteld dat het datacenter niet strijdig is met het rijksbeleid. Grinwis wil onder meer weten of de minister, gelet op de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen in Zeewolde alsnog af wilt van het hyperscale datacenter van Meta.

Grinwis wil weten of de ministers het eens is met de analyse dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Zeewolde duidelijk maakt dat de al aangenomen bestemmingsplanwijziging géén draagvlak heeft onder de inwoners. Hij vraagt daarnaast of er bereidheid is voor een voorgenomen ministeriële regeling over een aangescherpt kader voor de komst van hyperscale datacenters, te vervroegen. Daarmee zou de komst van Meta in Zeewolde ‘overruled’ kunnen worden.

De Christenunie wil ook weten waarom in december door het kabinet gestelde duurzaamheidseisen voor datacenters voor onder meer energieverbruik, benutting zonnepanelen en drinkwaterverbruik geen getalsmatige eisen hebben. Ook is de partij benieuwd of de analyse gedeeld wordt dat ieder datacenter die gebruik maakt van de best beschikbare technieken automatisch aan de voorwaarden gaat voldoen.

Duurzaamheid

Grinwis hoopt dat de ministers bereid zijn de duurzaamheidseisen aan te passen naar concrete, getalsmatige eisen aan energieverbruik, benutting voor zonnepanelen van gebouwen en beperking van het gebruik van drinkwater. Dit moet op ‘dusdanige wijze’ dat een hyperscale datacenter niet zal gaan voldoen aan de gestelde eisen.

Lees meer over
2
Reacties
Wim 28 maart 2022 16:52

Als je vroeger zei "Nederland is vol" dan werd je weggezet als ulta rechtse extremist. Maar inmiddels kunnen we nergens meer bouwen vanwege de stikstof uitstoot, we moeten de landbouw halveren vanwege hetzelfde probleem, Schiphol moet vluchten gaan verminderen om binnen de geluisdnormen te blijven, we kunnen geen windmolens meer bouwen omdat ons dichtbevolkte land daarover in verzet komt. En allemaal volledig terecht, vind ik. En dan nu de eveneens begrijpbare kritiek op de datacenters. Is dat niet gewoon hetzelfde als de noodkreet "Nederland is vol" ?

Kees Noorlander 28 maart 2022 13:25

Nederland is een klein, dichtbevolkt land. Dan is het onvoorstelbaar dat wij onze kostbare grond niet gebruiken voor onze eigen groene stroombehoeften, maar vrijwel weggeven aan buitenlandse datacentra voor sociale media.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.