Overslaan en naar de inhoud gaan

'Chips maken in Europa? Vergeet het maar!'

Taiwanese chipbedrijven zijn echt niet van plan fabrieken te bouwen in Europa, zoals avances van de EU suggereerden. De Taiwanese minister van Economie - Wang Mei-hua - boort die hoop de grond in.
Chip factory
© Shutterstock
Shutterstock

De Europees commissaris voor de interne markt - Thierry Breton - suggereerde vorige week dat Europa minder afhankelijk kan worden van externe leveranciers wanneer er een chipindustrie binnen de grenzen van de EU zou worden opgezet. Een eigen industrie ontwikkelen leek Breton vooralsnog een brug te ver, maar hij wilde graag in gesprek met grote chipmakers of zij niet geneigd waren een productielocatie in de EU te bouwen.

Breton is daarover onder meer in gesprek met Intel. Maar eigenlijk ziet hij het liefst dat TSMC - wereldwijd gezien als de grootste chipmaker - een productievestiging in Europa zou starten. De kans daarop lijkt echter kleiner dan ooit, nadat minister Wang Mei-hua gisteren over dat onderwerp sprak met Taiwanese media. Venturebeat pikte dat op via persbureau Reuters.

Focus op eigen eiland

Volgens Wang heeft TSMC bij herhaling laten weten dat de meest geavanceerde technologie zeker voornamelijk in Taiwan zal worden geproduceerd. Ze voegde daaraan toe dat de samenwerking tussen Taiwan en de EU kan worden besproken, maar dat bedrijven hun eigen afspraken en afwegingen maken.

Wang heeft nog niet direct met EU-onderhandelaars gesproken en ook TSMC heeft nog geen directe reactie gegeven op de suggestie van Breton. Wang zegt dat als er gesprekken zijn over industriële samenwerking tussen Taiwan en de EU, die nooit uitsluitend gaan over halfgeleiders.

Overigens komt de suggestie van Breton niet uit de lucht vallen. Vorig jaar nog kondigde het bedrijf aan voor een bedrag van 12 miljard dollar een productielocatie in de Amerikaanse staat Arizona te gaan bouwen. Ook heeft TSMC verschillende fabrieken in China.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in