Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinese supercomputer bovenaan Top-500

De Tianhe-2 is ontwikkeld door de Nationale Universiteit voor Defensietechnologie in China. Op de Linpack-benchmark haalt hij een performance van 33,86 petaflops per seconde. Het systeem zal eind dit jaar in gebruik worden genomen bij het Nationale Supercomputer Centrum in Guangzhou.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe koploper bevat 16.000 nodes, die elk bestaan uit 2 Xeon-processors (Ivy Bridge) en 3 Xeon Phi-coprocessors. Elke Ivy Bridgechip heeft 12 cores en in de Xeon Phi zitten 57 cores per processor (latere productieversies hebben 61 cores). In totaal beschikt het systeem daarmee over 3,12 miljoen processing cores.

China stond al eerder op nummer 1

Met de zege van de Tianhe-2 keert China verrassend snel terug aan de top van de wereldranglijst. In november 2010 stond een andere super uit de Volksrepubliek, de Tianhe-1A, ook al op nummer 1.

Afgezakt van de 1e naar de 2e plaats is Titan, een Cray XK7-systeem van het Amerikaanse ministerie van Energie. Titan bevat 261.632 Nvidia K20x-cores en is goed voor 17,59 petaflops/s.

Ook Sequoia, een IBM BlueGene/Q-systeem van het Lawrence Livermore National Laboratory in de Verenigde Staten, is een plaats gezakt. De in 2011 geïntroduceerde Sequoia levert een prestatie van 17,17 petaflops/s op de Linpack-benchmark.

Snelste Europese super op nummer 7

Het krachtigste systeem in de Top-500 uit Europa staat op nummer 7. Het is de Juqueen van het Forschungszentrum Juelich. Het Europese aandeel is iets toegenomen, van 105 naar 112 van de 500 systemen. Toch staan er nog steeds iets meer supercomputers in Azië (nu 118, 113 de vorige keer). De Verenigde Staten blijven met 253 van de 500 systemen verreweg koploper.

Op de nieuwe ranglijst staan 26 systemen met een performance van meer dan 1 petaflops/seconde. Twee jaar geleden voldeden 23 systemen aan dit criterium.

In 4 van de 5 zitten processors van Intel

In totaal 54 supercomputers maken gebruik van accelerator- of coprocessor-technologie om de prestaties op te vijzelen. Bij de vorige peiling, in november 2012, gold dat nog voor 62 systemen op de lijst. Ruim 80 procent van de 500 snelste computers ter wereld bevat processors van Intel.

De complete top-500 staat op de website top500.org

Jack Dongarra van het Oak Ridge National Laboratory heeft een uitgebreide beschrijving [PDF] geschreven over de Chinese Tianhe-2 supercomputer.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in