webcam in China

Chinese overheid woedend over cam-botnets

Strenge waarschuwing moet misinformatie voorkomen

26 oktober 2016

Strenge waarschuwing moet misinformatie voorkomen

Webcams die in China zijn gemaakt, vormden onderdeel van een groot botnet. De devices werden massaal teruggeroepen en nu bemoeit ook de Chinese overheid zich met de situatie. De gebruikers krijgen een strenge waarschuwing.

Het bedrijf Hangzou riep zijn webcams terug naar de fabriek, omdat de apparatuur in een onveilige stand is gebruikt, zo heet het. Dat wil zeggen dat de gebruikers de camera zo uit de doos hebben aangesloten, zonder iets te doen aan het wachtwoord. Derden kunnen de camera overnemen met het standaard wachtwoord en het apparaatje vervolgens inlijven in een botnet.

Met zo'n botnet werden grote websites als Reddit, Twitter, Paypal en Spotify vorige week platgelegd. De Chinese overheid komt nu met een waarschuwing, waarin wordt gezegd dat iedere gebruiker die nalaat om een eigen wachtwoord in te stellen op de webcam, automatisch strafbaar is.

"Als er een ander wachtwoord wordt gekozen, dan kunnen hackers helemaal niets meer met de devices. De gebruiker is hier dus duidelijk de zwakke plek", aldus het Chinese ministerie van justitie. Blogger Brian Krebs, die enige tijd terug zelf het slachtoffer was van een gigantische DDoS-aanval via een botnet, tekent wel aan dat het de gebruiker niet makkelijk wordt gemaakt om het wachtwoord te veranderen.

"Het gaat om goedkope camera's met een min of meer ingebakken wachtwoord. Als gewone gebruiker pas je dat niet even aan en veel mensen zullen daarom het standaard wachtwoord blijven gebruiken", aldus Krebs. Webcams die wel in te stellen zijn naar de wensen van de gebruiker zijn duurder en wellicht schrikt dat gebruikers ook af.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.