Beheer

Security
China

'Chinese apps stiekem op smartphones Belgische handelsmissie gezet'

"Maandagnamiddag kreeg ik 130 aanvallen per uur."

25 november 2019

"Maandagnamiddag kreeg ik 130 aanvallen per uur."

De Belgische handelsmissie in China is volgens een meereizend security-expert flink onder vuur genomen door Chinese hackers. Daarbij zijn automatische aanvallen uitgevoerd op laptops, zijn stiekem apps geïnstalleerd op smartphones, en is dataverkeer omgeleid via zendmasten in bestelbusjes bij het hotel waar de handelsdelegatie verbleef.

"Maandagmiddag kreeg ik 130 automatische aanvallen per uur op mijn laptop. Op mijn GSM werden 2 apps gezet zonder dat ik het had gezien", vertelt CEO en oprichter Geert Baudewijns van securitybedrijf Secutec aan De Tijd. Hij was mee met de Belgische prinselijke handelsmissie naar China en heeft het grootste deel van die reis hack-analyserend doorgebracht in zijn hotelkamer. Baudewijns zegt voorbereid te zijn geweest maar toch verrast door de hevigheid van de hackaanvallen.

'Erger dan verwacht'

"Ik wist dat er aanvallen gingen komen. Zo’n handelsmissie met de prinses en tal van ministers werkt als een rode lap op een stier. Maar het was veel erger dan ik had verwacht." De handelsdelegatie bestond uit de Belgische prinses Astrid, diverse ministers en tientallen bedrijven die de economische banden met China willen aanhalen. Secutec adviseert de Belgische overheid en CEO Baudewijns reisde mee naar China. Daar heeft hij voluit uitgevoerde hackaanvallen waargenomen, waarvan de hevigheid valt te verklaren uit de relatief korte duur van de handelsmissie.

De aanvallen zijn op meerdere manieren en fronten uitgevoerd. Zo detecteerde Baudewijns in de lobby van het hotel in Peking dat smartphones met geactiveerde Bluethooth op de korrel werden genomen. Gebruik van VPN-software heeft weinig verschil gemaakt, zo schrijft De Tijd, omdat dit door de aanvallers is voorzien: zij wisten namelijk welk VPN-programma de Belgische overheid heeft aangeraden. Daarnaast is mobiel dataverkeer omgeleid, via een drietal zendmasten in bestelbusjes die waren geplaatst rondom het hotel van de handelsdelegatie.

Voorzorgsmaatregelen

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat het op de hoogte is van de problematiek en benadrukt dat er voorzorgsmaatregelen zijn genomen. "We hebben op voorhand de missie gebrieft, we doen dat ook met andere missies", aldus de woordvoerster van Staatsveiligheid tegenover De Standaard. Daarbij zijn niet alleen de overheidsvertegenwoordigers van deze handelsmissie gebrieft, maar ook meereizende bedrijven. Laatstgenoemden zijn geïnformeerd via federaties van bedrijven en via de regionale handelsagentschappen, zoals Flanders Investment and Trade.

Recent heeft de Belgische geheime dienst VSSE tips opgesteld voor Belgen die naar het buitenland reizen om hun data te beschermen tegen spionage. Het zogeheten security passport is een brochure die praktische databeveiligingstips aanreikt. Deze folder is in een oplage van 3000 stuks gedrukt, 50/50 verdeeld in Nederlandstalige en Franstalige uitvoering. Daarnaast is de brochure als PDF te downloaden.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.