Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsdienst België waarschuwt reizigers tegen dataspionage

De Belgische geheime dienst VSSE heeft tips opgesteld voor Belgen die naar het buitenland reizen om hun data te beschermen tegen spionage.
grenscontrole
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

In het zogenaamde security passport vinden reizigers tips en adviezen zoals: vergrendel alle niet-noodzakelijke verbindingen, werk niet met lokale openbare wifi-netwerken en verwijder de simkaart, de geheugenkaart en zo mogelijk de batterij van een smartphone als die ergens achtergelaten moet worden.

Reden voor het maken van deze brochure is dat de reiziger kwetsbaar is, volgens de VSSE. “Hij verplaatst zich met gegevens op zak die mogelijk gevoelig zijn en hij is soms geneigd de risico’s daarvan te onderschatten.”

De brochure is weliswaar gericht op een breed publiek, maar zal in eerste instantie verspreid worden onder federale en regionale overheden en overheden met een vertegenwoordiging in het buitenland. Maar ook bedrijven die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met de VSSE. De brochure kan hier gedownload worden.

Vorig jaar gaf het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken al het advies aan reizigers om het geheugen van een telefoon en laptop te wissen voor een reis naar bepaalde landen. Beveiliger Secura vond het zelfs beter om na je reis je telefoon en laptop te vernietigen omdat het bijzonder eenvoudig zou zijn voor kwaadwillenden om tot in het BIOS spyware te plaatsen. Zo ver gaat de VSSE overigens niet. Opnieuw formatteren bij twijfel, is het devies. 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in