Innovatie & Strategie

Netwerken
satelliet

Chinees GPS in 2020 'klaar'

Laatste twee satellieten in 2020 gelanceerd

© CC BY-SA 2.0 Tony Hirst
30 december 2019

Laatste twee satellieten in 2020 gelanceerd

China zegt in de afrondende fase te zijn van zijn eigen satellietnetwerk Beidou dat een tegenhanger moet zijn van het Amerikaanse GPS-netwerk. Het satelliet navigatiesysteem moet in 2020 klaar zijn.

Dat heeft China vorige week laten weten aan Associated Press. Het netwerk werkt met 35 satellieten, waarvan de laatste twee in juni zullen worden gelanceerd. Het Global Positioning System van de VS gebruikt ongeveer 30 satellieten.

Inmiddels is 70 procent van de smartphones in China in staat gebruik te maken van Beidou, volgens een woordvoerder van de organisatie achter Beidou. Het netwerk wordt opengezet voor gebruik in Zuidoost Azië, Zuid Azië, Afrika en Oost Europa. Daarmee verkleint China zijn afhankelijkheid van het Amerikaanse GPS aanzienlijk, is althans de bedoeling.

Beidou is bovendien van groot belang voor 5G in China. De diensten ervan worden uitgebreid. Zo zal de accuratesse van de positionering verbeteren van de huidige 5 meter naar centimeters. Daardoor wordt het bruikbaar voor zelfrijdende voertuigen, stelt de woordvoerder. Hij meldt dat zeer spoedig gestart wordt met zelfrijdende bussen in Wuhan die gebruik maken van zowel 5G als Beidou.

China werkt al sinds 2000 aan een eigen GPS-netwerk. Inmiddels zijn al 53 satellieten hiervoor gelanceerd. Een deel daarvan wordt niet meer gebruikt. Eind 2011 werden de eerste posititioneringsdiensten aangeboden aan enkele organisaties in de private sector. In 2018 startte het systeem met wereldwijde diensten. In 2020 zou Beidou al betrokken zijn bij diensten en goederenproductie voor een waarde van 57 miljard dollar.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.