Innovatie & Strategie

Infrastructuur
onderhandelingen VS China

'China wil binnenlandse chipindustrie flink versterken'

Chinese chipindustrie '20 jaar achter op Silicon Valley'

3 september 2020

Chinese chipindustrie '20 jaar achter op Silicon Valley'

De Chinese regering werkt aan plannen voor een omvangrijke versterking van de binnenlandse chipindustrie, meldden bronnen in Peking aan persbureau Bloomberg. De stap moet mede helpen de beperkingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft opgelegd aan de chipsector van China tegen te gaan.

Het zou gaan om een breed pakket aan maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek, onderwijs en financiering voor de chipsector. Deze zouden de komende jaren worden doorgevoerd, als onderdeel van een nieuw vijfjarenplan van de Chinese overheid dat in oktober zal worden gepresenteerd aan de hoogste leiders van het land. Volgens de ingewijden wordt door Peking enorme prioriteit gegeven aan een sterkere binnenlandse chipindustrie, met vooral een focus op de nieuwste generatie halfgeleiders.

300 miljard dollar import

Trump heeft regels opgelegd waardoor Chinese technologiebedrijven veel moeilijker aan chips en andere halfgeleidercomponenten van Amerikaanse makelij kunnen komen. Daardoor wordt het voor China steeds belangrijker om de afhankelijkheid van buitenlandse chiptechnologie te verminderen. Jaarlijks importeert het land voor meer dan 300 miljard dollar aan chipproducten van buitenlandse leveranciers. Bovendien zijn Chinese chipontwerpers afhankelijk van tools voor het ontwerpen en produceren van chips en patenten die eigendom zijn van bedrijven uit de VS of Amerikaanse bondgenoten.

De Chinese president Xi Jinping heeft al aangekondigd dat in de periode tot 2025 een bedrag van 1,4 biljoen dollar zal worden gestoken in onder meer draadloze netwerktechnologie en kunstmatige intelligentie, waarbij chips dus van groot belang zijn.

20 jaar achterstand

Chinese bedrijven lieten vorige week tijdens de 2020 World Semiconductor Conference weten dat ze zich grote zorgen maken over de gevolgen van de sancties die Trump oplegt en waar hij verder nog mee dreigt. Zo overweegt de Amerikaanse regering nieuwe restricties op de export van onder meer chipproductiemachines en bijbehorende software, lasers en sensoren. "De chipindustrie is te fragiel om zichzelf te verdedigen. We lopen zeker 20 jaar achter bij Silicon Valley - in schaalgrootte, in de kwaliteit van talenten", liet Wang Xuguang, CEO van Ainstec, dat zich richt op de ontwikkeling van 3D visual chips.

 

 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 08 september 2020 17:31

Dit betekent een hoop BEDRIJFSSPIONAGE de komende tijd.
Voor zover dit niet al gebeurd is.

Of de informatie afgetroggeld is wanneer bedrijven IN China een vestiging hebben.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.