Innovatie & Strategie

Security
Tim Cook

China kan niet bij data Apple-gebruikers, belooft Cook

Apple-CEO Tim Cook verzekert de wereld dat China niet bij data kan die Apple moet opslaan in dat communistische land.

Apple-CEO Tim Cook © Vice
3 oktober 2018

Apple-CEO Tim Cook verzekert de wereld dat China niet bij data kan die Apple moet opslaan in dat communistische land.

Apple slaat iCloud-gebruikersdata weliswaar op in China, maar dat betekent niet dat het Chinese regime toegang heeft tot die gegevens. Dit stelt CEO Tim Cook in een interview met Vice News. Privacy en security blijven hoog in het vaandel staan van de iPhone- en Mac-maker. De sleutels blijven strak in handen van Apple.

 De informatie van gebruikers van Apple in China is veilig en wordt niet gebruikt door de Chinese overheid om haar burgers in de gaten te houden, belooft Cook in het interview met nieuwssite Vice. Sinds februari dit jaar heeft Apple de opslag van zijn gebruikers in China uitbesteed aan staatsondernemingen in dat land. Daarmee voldoet het Amerikaanse bedrijf aan de Chinese overheidsregels voor cybersecurity. De communistische regering verplicht bedrijven om informatie van Chinese burgers op te slaan op lokale servers.

Kwestie van sleutels

"Hetgene in China wat sommige mensen verward heeft, is dat sommige landen, en China is daar één van, een vereiste hebben om data van lokale burgers in China te houden", begint Cook zijn uitleg. "We hebben samengewerkt met een Chinees bedrijf om iCloud aan te bieden, maar sleutels die zogezegd de sleutel zijn, sorry voor de woordspeling, zijn van ons."

"We hebben servers in vele verschillende landen over de hele wereld", vervolgt de hoogste baas van Apple. Hij stelt dat daarop opgeslagen data niet in het ene land makkelijker toegankelijk is dan in het andere land. "De sleutelvraag is hoe het encryptieproces werkt en wie de sleutels daarvoor bezit, als iemand al de sleutels heeft? In de meeste gevallen voor ons, bezitten jij en de ontvanger [van communicatie - red.] de sleutels."

Privacy is een kernfunctie van Apple-producten, aldus Cook. Hij bestempelt privacy als een van de belangrijkste kwesties van de 21e eeuw. "Ik zie het als een fundamenteel menselijk recht." De producent van iPhones, iOS, iCloud, macOS en meer heeft eerder in de Verenigde Staten al in de clinch gelegen met de FBI over toegang tot gebruikersdata.

Tim Cook is al 7 jaar CEO van Apple, en doet een boekje op in het interview met Vice News:

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.