Innovatie & Strategie

Branche
VS Trump China

China: in januari handelsoverleg met VS

Ondanks de escalatie in het handelsconflict gaan China en de VS komende maand weer praten.

21 december 2018

Ondanks de escalatie in het handelsconflict gaan China en de VS komende maand weer praten.

China en de Verenigde Staten gaan in januari verder praten over hun handelsconflict. Dat meldde het Chinese ministerie van Handel. Eerder had ook al de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin gezegd dat er volgende maand overleg zou zijn tussen de twee economische grootmachten over een wapenstilstand in de handelsoorlog.

De afgelopen tijd werd op lager niveau overleg gevoerd tussen China en de VS ter voorbereiding op de gesprekken komende maand. Peking liet weten dat het potentieel voor handelssamenwerking tussen beide landen enorm is, met voordelen voor alle partijen.

Concessie voor auto's

Onlangs maakte China nog bekend voor drie maanden de straftarieven op Amerikaanse auto's in te trekken als teken van goede wil in het overleg met de VS. De twee landen spraken onlangs af voorlopig geen nieuwe importheffingen in te voeren. De woordvoerder voor het Chinese ministerie van Handel verklaart nu dat er vertrouwen is in een "succesvolle implementatie" van de overeenstemming die beide landen op 1 december hebben bereikt, meldt persbureau Reuters.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping hebben toen in Argentinië gesproken. Dat was echter vóór de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou, in Canada maar op verzoek van de VS. Het oppakken en mogelijk uitleveren van de dochter van Huawei's oprichter is door China hoog opgenomen.

Handel en tech-toeëigening

Toch stelt de woordvoerder dat de twee landen sinds het presidentiële contact van begin deze maand in contact zijn gebleven. Daarbij heeft ook Trumps vice-president Mike Pence nog een gesprek gehad, afgelopen woensdag, voor verdere onderhandelingen in het lopende handelsconflict. Het gaat hierbij om de handelsbalansen van zowel de VS als ook China, maar daarnaast eveneens om intellectueel eigendom. China is er al eerder van beschuldigd dat het technologie niet alleen produceert, maar ook kopieert en zich toe-eigent.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.