Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Examen identificatie

ChatGPT helpt docenten bij nakijken

Inzet AI kan werkstress docenten verminderen.

© Shutterstock Arina Gladyisheva
21 maart 2023

Inzet AI kan werkstress docenten verminderen.

ChatGPT is een goed hulpmiddel om examens na te kijken, is de ervaring van online examentrainingsinstituut Eindexamensite. Inzet van de de tekstrobot zou leerkrachten kunnen verlossen van veel werk, zodat ze zich meer kunnen concentreren op lessen voorbereiden en daadwerkelijk geven.

De combinatie van tekstrobots en onderwijs is tot nog toe geen gelukkige geweest. Maar daar kan verandering in komen. Volgens examentrainer Eindexamensite is het heel goed mogelijk om ChatGPT in te zetten bij het nakijken van examens.

Antwoorden analyseren

De bot blijkt in staat - na training - de antwoorden op open vragen in examens te analyseren en daar een beoordeling aan te geven. Sander Bons, directeur van Eindexamensite, ziet in de eigen ervaringen met de tekstrobot een mogelijkheid om leerkrachten veel werk uit handen te nemen. De technologie kan daardoor een bijdrage leveren aan het oplossen van het lerarentekort.

“Docenten experimenteren inmiddels volop met de chatbot. Denk bijvoorbeeld aan het bedenken van lesideeën, genereren van toetsen en maken van antwoordmodellen. Wij gebruiken de chatbot om open vragen automatisch na te kijken. Het levert docenten echt meer tijd op om bezig te zijn met hun leerlingen”, zegt hij in een verklaring.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.