Overslaan en naar de inhoud gaan

'Chaos vliegverkeer in de VS door ingebruikname 5G'

De CEO's van een aantal grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waarschuwen in een brandbrief voor chaos op de Amerikaanse luchthavens als telecomaanbieders komende woensdag alsnog hun 5G-netwerken in gebruik mogen nemen.
flights cancelled
© Shutterstock
Shutterstock

Er is onmiddellijke actie nodig om te voorkomen dat een significante operationele verstoring optreedt in het luchtvervoer van passagiers, vracht en medische goederen, aldus de waarschuwing. Deze alarmerende boodschap wordt geuit door de CEO's van onder meer American Airlines, Delta Airlines, United Airlines en Southwest Airlines. "De schade als gevolg van de ingebruikname [van nieuwe 5G-frequenties - red] op 19 januari is veel groter dan we aanvankelijk dachten", stellen zij.

De briefschrijvers schetsen een doembeeld waarin tienduizenden Amerikanen op andere continenten blijven steken door het uitvallen van vluchten en waarin de Amerikaanse economie piepend en krakend tot stilstand komt. "Tenzij onze grote knooppunten gevrijwaard worden zodat daar gevlogen kan worden, komt het overgrote deel van luchtverkeer in essentie stil te liggen". 

5G-vrije zones rond grote luchthavens

In de brandbrief aan verschillende beleidsmakers in het Witte Huis vragen de luchtvaartmaatschappijen om een zone van 2 mijl (ruim 3 km) rond start- en landingsbanen die is gevrijwaard van 5G-signalen in de zogeheten C-band. Amerikaanse telecomaanbieders mogen vanaf morgen de hen toebedeelde frequenties tussen 4,2 GHz en 4,4 GHz in gebruik nemen voor het opzetten van 5G- mobiele netwerken.

Signalen op die frequenties storen echter de hoogtemeters van vliegtuigen, stellen de luchtvaartbedrijven. Zij noemen veelgebruikte toestellen als de Boeings 787, 777, 737 plus nog vliegtuigen die voor regionale vluchten worden gebruikt. "De problemen doen zich niet alleen voor bij slecht weer."

Vluchten annuleren

De actie van de luchtvaartmaatschappijen is een ultieme schreeuw om aandacht in een langlopende discussie tussen de luchtvaartindustrie en de telecomsector. Telecomtoezichthouder FCC staat op het standpunt dat er voldoende is getest dat de buffer tussen de nieuwe 5G-frequenties en de frequenties die de hoogtemeters gebruiken, afdoende is. De luchtvaarttoezichthouder FAA heeft zondag aangegeven dat 45% van de luchthavens in de VS veilig is om te gebruiken. Daar zitten echter niet de grote luchthavens bij, stellen de CEO's nu in hun brandbrief.

De betrokken agentschappen in het Witte Huis hebben nog niet gereageerd. Inmiddels hebben de luchtvaartmaatschappijen al voorbereidingen getroffen voor het annuleren van internationale vluchten die woensdag moeten aankomen in de VS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in