Beheer

IT beheer
HP Deskjet F4140

Certificaatfout HP saboteert printen vanaf Macs

Per ongeluk ingetrokken door HP, en daardoor gezien als malware door Apple.

© HP Inc.
26 oktober 2020

Per ongeluk ingetrokken door HP, en daardoor gezien als malware door Apple.

Gebruikers van HP-printers en Mac-computers zijn geconfronteerd met een plots 'wegvallen' van hun printmogelijkheden. Daarbij kregen ze de onheilspellende waarschuwing dat er wel eens om malware aanwezig zou kunnen zijn op hun Macs. De oorzaak is een certificaatfout van HP, wat voor een domino-effect heeft gezorgd. Niet alle Mac-gebruikers zijn geraakt, want de fout lijkt specifiek voor sommige macOS-versies te zijn.

De waarschuwing voor mogelijke malware is een voorbarige, en in wezen onjuiste, melding die Mac-gebruikers sinds eind vorige week te zien kunnen krijgen. Dit gebeurt dan als ze documenten of afbeeldingen willen afdrukken op HP-printers. De door macOS voorgeschotelde waarschuwing is voor de driversoftware van HP, maar treedt volgens meldingen van getroffen gebruikers ook op bij gebruik en bij installatie van HP's printersoftware. De oorzaak zit in het ontbreken van een geldig certificaat voor digitale ondertekening van deze Mac-software.

Niet langer vertrouwd

Het benodigde certificaat was er voorheen wel, maar blijkt te zijn ingetrokken, weet The Register te melden. Dit intrekken is door HP geïnitieerd en als verzoek aan Apple doorgegeven. De Mac-maker heeft dit vervolgens uitgevoerd via het in macOS ingebouwde securitysysteem XProtect. Een uitgebrachte en automatisch doorgevoerde update voor XProtect heeft ervoor gezorgd dat certificaten van HP voor zijn printersoftware niet langer vertrouwd worden. Hierbij lijkt het erop dat Apple geen centrale database voor XProtect bijhoudt, want alleen de huidige en direct voorgaande macOS-versies zijn getroffen: respectievelijk 10.15 (Catalina) en 10.14 (Mojave).

HP stelt in een later afgegeven verklaring dat het onbedoeld certificaten voor sommige oudere versies van zijn Mac-printerdrivers heeft ingetrokken. "Dit heeft een tijdelijke verstoring veroorzaakt voor klanten en we werken met Apple samen om de drivers te herstellen." In de tussentijd krijgen gebruikers die last hebben van dit printprobleem het advies van de leverancier om de HP-driver te verwijderen. Als ze toch willen printen, kunnen ze de in macOS ingebouwde AirPrint-driver gebruiken, geeft HP aan in de verklaring. Getroffen gebruikers hebben deze oplossing al op eigen houtje gevonden, naast de mogelijkheid om een algemene PostScript-driver te installeren op hun Macs.

4
Reacties
Erik Deen 17 november 2020 18:07

Tot een week geleden werkte mijn HP LaserJet Pro MFP M28w naar behoren in combinatie met mijn MacbookPro. Toen opeens de melding op mijn MacbookPro " hpPostScriptPDE.plugin' zal schade toebrengen aan je computer.". Nieuwe HP-printer gekocht, een Neverstop Laser MFP 1202nw. Na het installeren zojuist geprobeerd te printen en ik krijg precies dezelfde boodschap op mijn scherm. De virtuele assistent van HP is vervolgens gekmakend. Als 73-jarige heb ik helemaal geen zin in dit gedoe, wat wordt bevestigd met jullie info. Er zit voor mij niet anders op dan de nieuwe HP-printer terug te sturen en een printer te kopen die wél met een Mac kan werken.

P.C. de Vilder 05 november 2020 16:24

resultaat... niet printen... niet scannen ... lekker dan....

Maerten 27 oktober 2020 14:32

Nog nooit een andere inktcassette gebruikt dan een HP.
Maar toch werkt printen en scannen niet meer, mét malware melding.
Vindt men mijn- tot -eergisteren perfect werkend toestel - te oud?
Wat nu???

M. Commandeur 26 oktober 2020 21:41

@HP: Nu nog een oplossing voor al die HP-printers die door HP onklaar zijn gemaakt vanwege een niet goed herkende inktcassette. Dat was/is echt pure opzet van deze printerfabrikant.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.