Beheer

Security
china

CDA wil opheldering over veiligheid Chinese douanescanners

Kamerleden willen uitsluitsel over spionage Chinese overheid.

27 januari 2022

Kamerleden willen uitsluitsel over spionage Chinese overheid.

CDA-Kamerleden hebben minister Adriaansens van Economische Zaken, minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid om opheldering gevraagd over douanescanners van het Chinese bedrijf Nuctech.

CDA-Kamerleden Palland, Van Dijk en Amhaouch willen onder meer weten of de minister kan uitsluiten dat de Chinese overheid toegang heeft tot de scanners en de data van de scanners, die op Schiphol en in de Rotterdamse haven worden gebruikt.  

In totaal gebruiken 26 van 27 EU-lidstaten de Chinese apparaten. Het CDA wil weten aan welke nationale en Europese eisen voor producten en diensten op gebied van veiligheid en informatiedeling de systemen moeten voldoen en wie de certificering en controle regelt. Ook willen de Kamerleden weten of de minister kan bevestigen dat Nuctech banden heeft met de Chinese overheid.

Over de aanbestedingsprocedure bij Nuctech die vooraf ging aan de aanschaf van de apparaten zijn ook de nodige vragen gesteld. Het CDA is benieuwd of er sprake was van een abnormaal lage aanbieding en wil weten in hoeverre er strategische overwegingen zijn gemaakt.

Dumping

De Europese Commissie zou het bedrijf al eerder hebben bestraft voor dumping. Een term die wordt gebruikt voor buitenlandse bedrijven die producten tegen kunstmatig lage prijzen op de Europese markt verkopen.

Het CDA is daarnaast benieuwd waarom het voorbeeld van Canada en de Verenigde Staten, om geen zaken met Nuctech te doen, niet is gevolgd Tot slot willen de Kamerleden ook weten wat de juridische mogelijkheden zijn om de deal met Nuctech te stoppen en terug te draaien.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.