Management

Branche
CBS

CBS: Nederlandse ICT-sector blijft groeien

Nederland derde meest geavanceerde digitale economie ter wereld

© CBS
16 oktober 2020

Nederland derde meest geavanceerde digitale economie ter wereld

De Nederlandse ICT-sector blijft groeien. Uit het rapport 'ICT, kennis en economie 2020' van het CBS blijkt dat de bruto toegevoegde waarde van ICT-bedrijven met 5,2 procent in 2018 sterker groeide dan de gehele economie, die met 2,3 procent groeide. Ook het aantal ICT-bedrijven en werknemers in de ICT steeg. 

Het CBS maakt in de publicatie onderscheid tussen drie onderdelen: de ICT-industrie, de groothandel in ICT-apparatuur en de ICT-dienstensector. Binnen de ICT-industrie, die bestaat uit een klein aantal multinationals, bestaat de grootste toename, die steeg in vergelijk met een jaar eerder met 9,9 procent. Het aantal ICT-bedrijven telt in het vierde kwartaal van 2019 ruim 81.000 bedrijven, 53 procent meer dan in 2009. Het gaat voornamelijk om dienstverleners.

Import en export

Uit het rapport wordt ook duidelijk dat Nederland in 2018 voor 61,2 miljard euro aan ICT-goederen en -diensten importeerde, 1 procent minder dan een jaar eerder. In 2018 werd voor 74,6 miljard euro aan ICT-gerelateerde goederen en diensten geëxporteerd. Dat is 1,1 procent minder dan een jaar eerder.

Verder wordt duidelijk dat ook het aantal ICT’ers opnieuw toeneemt. In 2019 waren 452 duizend ICT’ers werkzaam in diverse bedrijfstakken van de Nederlandse economie, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. Zo’n 6 op 10 ICT’ers hield zich bezig met software- en applicatieontwikkeling en -analyse. Zo’n 5 procent van de werkzame beroepsbevolking had in 2019 een ICT-beroep. Driekwart daarvan heeft een vaste arbeidsrelatie. Dat is een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal zelfstandige ICT’ers nam toe van 61 duizend in 2018 naar 66 duizend in 2019. Het aantal ICT’ers met een flexibele arbeidsrelatie steeg met 1000 mensen naar 52 duizend.

Positie wereldwijd

Het CBS meldt ook dat Nederland de derde meest geavanceerde digitale economie ter wereld had in 2019. “Alleen Finland en Zweden gingen Nederland voor. Ten opzichte van 2018 is Nederland een plaats gestegen, ten koste van Denemarken.” Bij de indicatoren voor de rangschikking is gekeken naar ‘internetgebruik’, ‘connectiviteit’, ‘menselijk kapitaal’, digitale overheidsdienstverlening en ‘integratie van digitale technologieën’. Nederland scoorde in alle opzichten goed, maar bij geen enkele als beste ter wereld.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.