Management

Outsourcing
Capgemini start hoger beroep tegen boete SVB

Capgemini start hoger beroep tegen boete SVB

Staatssecretaris laat weten dat hoger beroep bij arbitrage-instituut dient.

© CC0 - Pixabay
10 november 2017

Staatssecretaris laat weten dat hoger beroep bij arbitrage-instituut dient.

Dienstverlener Capgemini is een beroep gestart tegen de boete die het moet betalen aan de Sociale Verzekeringsbank. Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark in een brief aan de Tweede Kamer.

“Capgemini is in hoger beroep gegaan tegen het arbitraal vonnis”, zo schrijft de staatssecretaris. “Partijen zijn reeds bij aanvang van de arbitrageprocedure overeengekomen een eventueel hoger beroep bij een arbitrage-instituut te voeren.” De staatssecretaris laat ook weten dat ze, zolang het arbitraal hoger beroep loopt, geen inhoudelijke mededelingen kan doen.

Begin oktober besloot een arbitragecommissie dat Capgemini 21 miljoen euro moet betalen aan de SVB vanwege een mislukt automatiseringsproject. De arbitragecommissie bepaalde dat Capgemini contractbreuk heeft gepleegd. De dienstverlener liet toen al weten voornemens te zijn in hoger beroep te gaan.

Schuldvraag

De twee partijen steggelen over de schuldvraag bij het mislukken van de ontwikkeling van het het multiregelingensysteem (MRS ). Het gaat om een Oracle-implementatie waarmee de SVB betere de samenhang van verschillende regelingen kan organiseren. In 2014 werd de ontwikkeling stopgezet, de bouw was in 2006 gestart en werd grotendeels in India uitgevoerd. De uitvoeringsinstantie had in 2014 43,7 miljoen euro gestoken in het project.

Jetta Kleinsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet in 2014 een evaluatie uitvoeren door Johan Hakkenberg, voormalig directeur van de RWD, en Lieneke Sneller, hoogleraar toegevoegde waarde IT bij Nyenrode Business University, op basis van een onderzoek door de Software Improvement Group (SIG). Hieruit bleek dat de software onvolkomenheden bevatte, te complex was opgezet en moeilijk onderhoudbaar. Doorzetten van het project werd door hen ingeschat als 'zeer problematisch'. Daarop zegde de SVB het contract op.

Precedent

Het is voor het eerst dat een overheid zo'n zaak heeft aangespannen. Mogelijk schept de uitspraak een precedent. Bij de overheid zijn verschillende grote ICT-projecten mislukt waarbij vele miljoenen belastinggeld verloren gingen. Recent stopte minister Plasterk nog de vernieuwing van de Gemeentelijke Basis Administratie. (GBA), ook een project dat al 10 jaar loopt, maar niets heeft opgeleverd.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.