'Capaciteit glasvezel is niet oneindig'

15 oktober 2010
Glasvezel raakt veel sneller aan het einde van zijn capaciteitsgroei dan veelal wordt aangenomen, betoogt een Britse hoogleraar in wetenschappelijk tijdschrift Science. Hij maant tot ontwikkeling van nieuwe vezels.

Hij refereert aan laboratoriumproeven waarin datasnelheden worden bereikt van meer dan de helft van de maximaal haalbare capaciteit in glasvezels.

De beperkende factor is nu nog de apparatuur die laserlicht in de kabel brengt en er weer uit haalt. Maar de ontwikkelingen op dat gebied gaan snel. Dan komt de limiet van de huidige glasvezeltechnologie in zicht.

De glasvezeltechnologie heeft in de afgelopen decennia flinke verbeteringen doorgemaakt. Zo was aanvankelijk de absorbtie van licht in de wanden van de kabel een groot probleem. Die is echter sterk verminderd waardoor capaciteitsverbetering van een factor 100 tot meer dan 1000 mogelijk werd. Die kabels dienen nu als transatlantische verbindingen.  

Doorbraak noodzakelijk
"Om de groei van het verkeer in de toekomst ook voor te blijven, is een volgende grote doorbraak noodzakelijk", zei David Richardson van het University of Southampton's Optoelectronics Research Centre tegen BBC News. Met nieuwe versterkertechnologie kun je de capaciteit wellicht met een factor 2 vergroten, maar dat is genoeg om slechts twee tot drie jaar in de groeibehoefte te voorzien.

Weer een radicale verandering van een factor 100 of 1000 krijgen, is echter een enorme uitdaging, stelt Richardson. Dan kom je terug bij de fundamentele optische eigenschappen. Het vergt zeker 10 jaar om van onderzoeksresultaten op dit gebied te komen tot praktische toepassing.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.