Management

Analytics
Cambridge Analytica sluit de deuren

Cambridge Analytica sluit de deuren

Het bedrijf raakte door het Facebookschandaal in financiële problemen.

Mark Zuckerberg © CC BY 2.0 - Flickr.com
3 mei 2018

Het bedrijf raakte door het Facebookschandaal in financiële problemen.

Databedrijf Cambridge Analytica sluit de deuren na het schandaal over het misbruik van Facebookgegevens. Het bedrijf stelt in een verklaring dat het onmiddellijk alle activiteiten staakt.

Eerder dit jaar ontstond wereldwijde ophef toen bleek dat Cambridge Analytica de hand had gelegd op gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Zij hadden daarvoor geen toestemming gegeven. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om profielen van kiezers te maken. Zij konden zo worden bestookt met gepersonaliseerde politieke advertenties, zei een klokkenluider.

Cambridge Analytica raakte door het schandaal in de financiële problemen. Het bedrijf stelt het doelwit te zijn geworden van "tal van ongefundeerde beschuldigingen". Door aanhoudende berichtgeving over de kwestie zouden vrijwel alle klanten en leveranciers het bedrijf de rug hebben toegekeerd. Daardoor ontkomen Cambridge Analytica en moederbedrijf SCL Elections Ltd er naar eigen zeggen niet aan faillissement aan te vragen.

Het databedrijf zegt er niet aan te twijfelen dat alle medewerkers "ethisch en volgens de wet" hebben gehandeld. De bestuurders van het bedrijf spraken hun medeleven uit met de "toegewijde medewerkers die vandaag te horen kregen dat ze vermoedelijk hun baan verliezen als gevolg van de schade die het bedrijf heeft opgelopen door de oneerlijke, negatieve berichtgeving in de media."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.