Overslaan en naar de inhoud gaan

'Cambridge Analytica gaat Facebook nog 100 miljoen kosten'

Bovenop de 5 miljard dollar voor Facebooks schikking met de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) komt naar waarschijnlijkheid een schikkingsbedrag van 100 miljoen dollar met beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission). Dit vanwege de dataplundering van ontwetende Facebook-gebruikers door Cambridge Analytica.
Facebook dollars
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Deze nieuwste schikking van 's werelds grootste social network wordt naar verwachting vandaag aangekondigd. Facebook betaalt daarbij mogelijk een boete van meer dan 100 miljoen dollar, schrijft zakenkrant The Wall Street Journal op basis van een ingewijde bron.

Data van miljoenen gebruikers

Deze boete staat dan naast de nog grotere schikking met de FTC, waarmee Facebook schikt voor 5 miljard dollar in een onderzoek naar een reeks privacyschandalen. Die reeks is inclusief het lek waardoor persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers terechtkwamen bij het campagnebureau Cambridge Analytica. Dat Britse bedrijf, wat inmiddels is opgedoekt, had geen toestemming voor het vergaren van die gegevens.

De SEC opende vorig jaar eveneens een onderzoek naar Facebook vanwege het schandaal met Cambridge Analytica. De Amerikaanse toezichthouder voor de aandelenbeurs verdenkt Facebook ervan beleggers niet tijdig te hebben gewaarschuwd over het feit dat externe partijen de privacyregels het bedrijf van Mark Zuckerberg hadden overtreden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in