Loopbaan

Juridische zaken
Nix

Cambridge Analytica-CEO krijgt 7 jaar beroepsverbod

Datadirecteur gediskwalificeerd voor leidinggevende functies.

Cambridge Analytica CEO Alexander Nix © Cannes Lions
24 september 2020

Datadirecteur gediskwalificeerd voor leidinggevende functies.

Groot-Brittannië heeft de voormalige CEO van Cambridge Analytica, en een reeks andere databedrijven, een verbod opgelegd om nog een leidende positie te bekleden in het bedrijfsleven. Deze diskwalificatie geldt voor de komende 7 jaar en is door topman Alexander Nix bekrachtigd met ondertekening van een formele toezegging aan de Britse overheid. Deze straf is vanwege onethisch handelen met data.

De ondertekende verklaring is vorige week goedgekeurd door de Britse minister voor het bedrijfsleven en wordt nu in een persbericht geopenbaard door de insolventiedienst van dat overheidsdepartement. Het verbod gaat op 5 oktober in en is opgelegd vanwege het aanbieden van "potentieel onethische diensten" aan mogelijke klanten. Directeur Nix heeft die zakenpraktijken toegestaan of zelfs veroorzaakt in zijn functie als hoogste baas van SCL Elections Ltd en aanverwante bedrijven.

Data-analyse en gedrag

SCL Elections was het moederbedrijf van de SCL Group waar ook het omstreden databedrijf Cambridge Analytica onder viel. Deze en andere bedrijven boden zakelijke en politieke klanten diensten aan voor data-analyse, informatiecampagnes, marketing en gedragsbeïnvloeding. Nix was directeur van in totaal zes bedrijven: SCL Group Ltd, SCL Social Ltd, SCL Analytics Ltd, SCL Commercial Ltd en Cambridge Analytica (UK) Ltd. Zij zouden betrokken zijn bij onethische, verdachte en mogelijk zelfs illegale activiteiten wereldwijd.

Opvallend daarbij zijn inspanningen rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, en ook het Britse referendum over de Brexit en verkiezingen daaromtrent. In het kader van dit soort werk is er ook onder valse voorwendselen op massale schaal data geoogst van Facebook-gebruikers; 50 miljoen profielen. Dankzij klokkenluider Christopher Wylie is dit aan het licht gekomen. Internationaal lopen nog onderzoeken naar deze zaken, maar de betreffende bedrijven bestaan officieel niet meer.

Omkoping, honey pots

Topman Nix is nu 'veroordeeld' en mag de komende zeven jaar niet dienst doen als directeur van een Brits bedrijf. Ook mag hij niet direct of indirect betrokken zijn in het benoemen, vormen of managen van een bedrijf in Groot-Brittannië. Dit brede verbod kent nog wel een mogelijke uitzondering: als het Britse hof toch toestemming verleent voor een dergelijk functioneren op bestuursniveau.

De onethische diensten die de SCL-bedrijven aanboden, omvatten volgens het persbericht van de Britse overheid omkoping en honey pot-operaties, campagnes om kiezers niet mee te laten doen aan verkiezingen, het verkrijgen van informatie om politieke tegenstanders zwart te maken, en het anoniem verspreiden van informatie in politieke campagnes. Met het ondertekenen van de diskwalificatieverklaring spreekt Nix deze beschuldigingen niet tegen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.