Loopbaan

Carriere
hightea

Calco: Meer vrouwen in de IT, please!

Eerste wervingsevenement voor vrouwen wegens succes herhaald.

21 september 2017

Eerste wervingsevenement voor vrouwen wegens succes herhaald.

IT-detacheerder Calco blijft zich inzetten om meer vrouwen te interesseren voor een IT-baan. Het organiseert hiertoe binnenkort voor de tweede keer dit jaar een zogenaamde High ITea voor vrouwelijke studenten en starters op de arbeidsmarkt.

Het gaat om verschillende workshops en netwerksessies, gecombineerd met een hightea. Voor vrouwen die dit 'too much' vinden organiseert Calco later in oktober ook nog een 'normale' bijeenkomst. "Maar de meeste vrouwen reageren heel positief en vinden het juist fijn dat er in zo'n setting speciaal voor vrouwen iets wordt georganiseerd", vertelt recruiter Floor Philippen.

Eerder dit jaar, op 24 maart jl, organiseerde Calco ook al een hightea voor vrouwen om ze te laten zien dat de IT dè plek is om carrière te maken. Volgens Philippen was dit evenement succesvol: "Er waren 40 dames aanwezig, waarvan er 18 hebben gesolliciteerd en uiteindelijk zijn er hiervan 5 bij Calco in de IT gestart." Voor Calco reden genoeg om op 6 oktober wederom een High ITea te organiseren.
 

Slechts 13% vrouw

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de IT-sector voor 87% uit mannen bestaat. Calco wil daar graag verandering in brengen. Commercieel Directeur Rianne Kool zei eerder tegen AG Connect dat de IT-wereld helaas al jarenlang wordt geregeerd door mannen. "Dat moet anders. De IT-wereld verandert continue en dat zien wij ook terug in de wensen van onze opdrachtgevers. De vraag naar diversiteit neemt toe."

Bij Calco proberen ze al langer meer vrouwen te werven. Op dit moment is 37% van het personeelsbestand vrouw. Dat is ver boven het gemiddelde bij IT-organisaties, maar volgens Philippen kan het altijd beter. "Ten opzichte van vorig jaar zit er weinig schot in. Ik ben pas tevreden als het minimaal 50% is, al is dat misschien niet al te realistisch. Maar ik ben een rasoptimist", lacht ze.

vrouwen
IT Diamonds organiseert workshop voor vrouwen

Ook tech-recruitmentbureau Computer Futures organiseert onder de paraplu van IT Diamonds allerlei activiteiten om meer vrouwen te werven en behouden in de IT. Op 12 en 26 oktober staat de workshop Power, Performance & Promotion op de agenda, 'voor vrouwen in de IT die zelf hun weg richting de top willen bepalen'.
De workshop wordt geleid door Mirella Visser, managing director van consultancybureau 'Centre for Inclusive Leadership' en adviseur van de Europese Commissie voor de Gender Equality Committee. De sessie op 12 oktober is in Amsterdam, die van 26 oktober is in Rotterdam, beide van 17.30 tot 20.00 uur. Kijk hier voor meer informatie.
 

IT-achtergrond geen must

Volgens haar voegen vrouwen veel creativiteit, overzicht en teamgevoel toe aan het IT-landschap. Calco richt zich met het evenement vooral op vrouwen die geen IT-achtergrond hebben. "Ze moeten wel affiniteit hebben met IT, maar de studie die ze hebben gevolgd of de werkervaring maakt niet uit. We testen ze uiteraard wel streng op hun analytische vaardigheden, want anders komen ze niet door het traject heen, dat behoorlijk pittig is." Maar liefst 95% van het personeel van Calco heeft geen IT-achtergrond. "Het gaat met name om de persoonlijkheid. Zijn ze gedreven, willen ze zich blijven ontwikkelen en kunnen ze goed samenwerken? Die IT-vaardigheden leren wij ze wel aan." Iedereen die bij Calco begint krijgt een opleidingsprogramma van twee maanden aangeboden. De eerste maand is een algemeen introductieprogramma, de tweede maand gaan kandidaten specialiseren.

Calco wil met name het stoffig imago van IT veranderen om meer meiden en vrouwen te interesseren voor een IT-functie. "Wij  hebben gemerkt dat veel vrouwen een verkeerd beeld hebben van IT. Wij willen ze graag de veelzijdigheid en de dynamiek laten zien en ook benadrukken dat je met behulp van IT echt het verschil kan maken voor organisaties."

De eerstvolgende High ITea is op vrijdag 6 oktober op het hoofdkantoor in Maarssen van 10:45 tot 15.30 uur. Er staan diverse workshops (onder meer Java en Scrum) op het programma en er zullen succesverhalen van vrouwelijke IT'ers aan bod komen. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

Lees meer over
1
Reacties
Gijs 22 december 2017 12:33

Erg bijzonder, dat business model van Calco.
Ik heb een IT opleiding van 7 jaar gedaan en ben toen onderaan de ladder begonnen in het bedrijfsleven.
Als ik een vrouw geweest was had ik dus bij Calco met een opleiding van 2 maanden al gedetacheerd kunnen worden als IT medewerker.

Inmiddels ben ik IT manager, maar ik geloof niet dat ik personeel van Calco zal inhuren als ik extra (tijdelijk) personeel nodig heb. Liever heb ik iemand die wel een opleiding in de ICT of ten minste in de techniek gedaan heeft. Als dat een vrouw is, prima dan.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.