Management

Zakelijke software

Burgemeesters München willen terug van Linux naar Windows

19 augustus 2014
De eerste en tweede burgemeester van München willen Windows. De overstap op open source, 10 jaar terug, stuit op klachten bij de gebruikers, is hun argument. Een groep experts moet nu evalueren, of een terugkeer naar Windows aanbeveling verdient.

Met die boodschap kwam Josef Schmid van de CSU, die in München sinds kort de functie van tweede burgemeester vervult, in de Süddeutschen Zeitung. Eerder al had de ook al kersverse eerste burgemeester Dieter Reiter van de SPD zich tegenover het gemeenteblad Stadtbild laten ontvallen dat hij de keuze voor Linux verrassend vond, en dat de software volgens hem functioneel nogal eens achter de Microsoft-software aanhobbelde.

Münchens overstap op Linux, het zogeheten LiMux-project, heeft gedurende de hele looptijd tot de nodige discussie geleid. De Linux-software zou slecht werken, de kosten zouden veel hoger zijn dan wanneer men bij Microsoft was gebleven, en de uitwisseling van documenten met andere overheidsdiensten zou er door bemoeilijkt worden.

Kritiek nog niet met harde gegevens onderbouwd

Die beweringen zijn tot nog toe niet met feiten gestaafd, waar de IT-afdeling bij herhaling wel cijfers heeft geproduceerd om het kostenvoordeel van de overstap te onderbouwen. Ook  Schmid en Reiter produceren geen objectieve gegevens, anders dan hun persoonlijke ervaring dat ze in hun ogen te lang moesten wachten op een e-mailclient voor hun smartphone. Schmid voegt daaraan toe dat de Münchener ambtenaren het moeten stellen zonder functionaliteit die op Windows-platformen heel gebruikelijk is, en dat de ambtenaren die hij tegenkomt steen en been klagen over het platform waarmee ze moeten werken. Ook daarvan ontbreekt de nadere onderbouwing.

Pikant detail in de discussie is, dat Microsoft van plan is zijn Duitse hoofdkantoor in 2016 naar München te verplaatsen. Burgemeester Reiter was betrokken bij de onderhandelingen daarover. Hij ontkent echter dat dat materieel van invloed is op zijn zelfverklaard fan zijn van Microsoft-software of zijn kritiek op LiMux-project.

Gemeenteraad niet overtuigd van kritiek

Vooralsnog lijken de burgervaders in de gemeenteraad van München niet op instemming voor een terugkeer naar Windows te hoeven rekenen. Of een onderzoek door experts daar verandering in brengt, staat natuurlijk nog te bezien.


Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.