Dieter Reiter

Burgemeester München: terug naar Windows wordt dure grap

Dieter Reiter © CC BY 2.0 - Flickr.com,  Metropolicico.org
17 oktober 2014
Burgemeester Dieter Reiter van München heeft op verzoek van de gemeenteraadsfractie van de groenen een indicatie gegeven van de kosten van een terugkeer naar Windows.

Mede door het aantreden van Reiter als burgemeester is er opnieuw een debat ontstaan over de wenselijkheid om door te gaan op het ingeslagen open-sourcepad. Sommigen pleiten hartstochtelijk voor terugkeer naar Windows, omdat de communicatie met andere instanties, bedrijven en burgers vanwege incompatibiliteiten onnodig moeizaam zou verlopen, en ook omdat ambtenaren van de gemeente ontevreden zouden zijn.

Evaluatie

De gemeenteraad van München besloot in reactie daarop te laten evalueren, welke sturingssystemen en softwarepakketten het beste passen bij de behoefte van de gemeente; bij die evaluatie dient wel het werk betrokken te worden dat al is verricht om over te stappen op open source.

Miljoenen euro's in het geding

De groenen in de gemeenteraad namen kennelijk al een voorschotje op het debat dat ongetwijfeld zal ontstaan door Reiter te vragen wat het zou kosten om weer terug te gaan naar Windows. Alleen voor vervanging dan wel upgraden van de pc's zou overstappen op Windows 7 al 3,15 miljoen euro kosten, antwoordde Reiter. Zijn staf heeft geen poging gedaan te schatten wat daar aan softwarelicenties en infrastructuur bij zou komen, omdat dat afhankelijk was van de keuzes die gemaakt worden. Een indicatie is wel te vinden in de besparingen die München tot nog toe behaalde. Dankzij het Limux-project is tot nog toe 11 miljoen euro bespaard op licentie- en hardwarekosten, mede omdat het op Ubuntu gebaseerde besturingssysteem van de gemeente minder zware eisen stelt aan de hardware.

Denk aan afschrijving

Naast die 3,15 miljoen euro voor nieuwe pc's zou de gemeente ook nog eens 14 miljoen moeten afschrijven op de werkzaamheden die in het kader van het Limux-project al zijn verricht, als men besluit terug te gaan naar Windows, gaf Reiter aan.

Reiter ontkent overigens dat hij de drijvende kracht is achter de evaluatie, hoewel hij wel een fan van Microsoft-producten is. Ook ontkende hij dat klachten van ambtenaren de aanleiding waren. Er is wel werkplekonderzoek onder de ambtenaren gedaan, zei Reiter, maar dat ging over veel meer IT-aspecten dan alleen Limux.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.