Development

Governance
Hamerstuk

Bureau ICT-toetsing buigt zich komende maanden over digitalisering Rechtspraak

Procederen via papier blijft mogelijk

© CC0 - Pixabay
16 januari 2020

Procederen via papier blijft mogelijk

Bureau ICT-toetsing van het Rijk (BIT) gaat zich buigen over de plannen van de Rechtspraak voor digitale toegankelijkheid in civiel en bestuursrecht. BIT bekijkt de komende maanden hoe groot de kans van slagen voor het project is.    

Als het BIT positief adviseert en als minister Dekker bereid is om met geld over de brug te komen, kunnen de plannen doorgaan. Een BIT-toets neemt doorgaans zo’n 6 maanden in beslag. De Rechtspraak gaat eerst rijksbelastingzaken en beslagrekesten digitaal toegankelijk maken.

Als dat goed functioneert, worden ook reguliere vreemdelingenzaken, volksverzekeringszaken en gemeenschappelijke verzoeken om echtscheiding gedigitaliseerd.

Na deze stappen moeten ook andere onderdelen van de Rechtspraak digitaal toegankelijk worden, is het plan. Burgers die liever op papier procederen, blijven die mogelijkheid houden. Binnen het strafrecht, faillissements-en bewaringszaken en bij asiel- en bewaringszaken is digitaal procederen al mogelijk.

200 miljoen euro

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de  Raad voor de Rechtspraak 95 miljoen euro extra per jaar krijgt, onder meer om een nieuwe poging te doen voor digitalisering. In 2012 begon een grote digitaliseringsoperatie van de Raad voor de Rechtspraak. Het project had de naam Kwaliteit En Innovatie rechterlijke macht (KEI) en het zou in 2018 digitaal procederen mogelijk moeten maken. De kosten liepen de afgelopen jaren op tot over de 200 miljoen euro. Met de toetsing door BIT moet een dergelijk drama worden voorkomen.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.