Overslaan en naar de inhoud gaan

Buigbare chips mogelijk op basis van nylon

Voor verwerking van elektronica in kleding en andere toepassingen waar de halfgeleider moeten kunnen (mee)bewegen, blijkt nylon nu een heel geschikt materiaal.
Nylon
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Dat nylons in potentie een goede basis kunnen zijn voor elektronische componenten, was al langer bekend. Het duurde echter 40 jaar voordat een methode werd gevonden om de stof zodanig te produceren dat er hoogwaardige elektronica van gemaakt kan worden. Onderzoeker Kamal Asadi heeft dat probleem opgelost, samen met wetenschappers van het gerenommeerde Max Plank Instituut voor polymeeronderzoek, de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz en de Technische Universiteit van Lodz.

Zelfs transparante elektronica

Nylon heeft de mogelijkheid om positieve en negatieve ladingen te scheiden en die ook lange tijd vast te houden. Deze eigenschappen maken de stof geschikt voor condensatoren, diodes en geheugens. Het grote voordeel is dat nylon gemaakt kan worden in draden die slechts enkele honderden nanometers dik zijn. Volgens de onderzoekers is het mogelijk hiermee transparante elektronische componenten te maken die bovendien heel plooibaar zijn.

In de nieuw ontwikkelde methode lossen de wetenschappers het nylonmateriaal op in trifluorazijnzuur en aceton. Vervolgens laten ze de stof weer uitharden in vacuüm. Ze hebben daarna de elektronische eigenschappen gecontroleerd in stresstests waarbij de polymeren in enkele miljoenen cycli van lading zijn voorzien en weer ontladen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in