Overslaan en naar de inhoud gaan

Bug bij Facebook laat tientallen apps crashen

Een bug in de software van Facebook heeft vorige week voor het haperen of totaal uitvallen van een flink aantal populaire iOS-apps gezorgd. Developers op Twitter en GitHub kwamen er snel achter dat het probleem lag bij de software development kit (SDK) van Facebook, meldt The Verge. Hoewel het probleem redelijk snel werd gedetecteerd en opgelost door Facebook, laat het wel de enorme impact zien die een fout in een SDK kan hebben.
Mark Zuckerberg
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Spotify, TikTok, Tinder, Google, Venmo en nog veel meer applicaties zijn allemaal getroffen door de fout bij Facebook. De apps werkten gedurende een onbekende tijd niet of niet naar behoren. Het probleem van het uitvallen van de apps lag bij de SDK van Facebook.

Een SDK is een pakket met softwaretools waarmee je, in dit geval, bijvoorbeeld de functie “log in met Facebook” kunt inbouwen in een app. Deze SDK’s bestaan ook voor Android maar in dit geval werd alleen Apples iOS getroffen. “Eerder vandaag bevatte een nieuwe release van Facebook een wijziging die voor sommige gebruikers crashes veroorzaakte in sommige apps die de Facebook iOS SDK gebruikten. We hebben het probleem snel geïdentificeerd en opgelost. We verontschuldigen ons voor enig ongemak", aldus Facebook tegenover The Verge.

Facebook vermeldt niet welke wijziging precies voor de fout zorgde. Maar volgens een artikel van ZDNet lag de oorzaak bij het feit dat de SDK een serverantwoord in een bepaald formaat had verwacht. De Facebook-servers leverden dat niet en zonder deze juiste reactie crashte de Facebook SDK, met als gevolg dat alle apps die hier gebruik van maken, ook werden uitgeschakeld.

Ondanks dat het probleem snel werd opgelost door Facebook en de schade beperkt bleef, ontstond er enige paniek op Twitter. Hashtags zoals #TikTokDown en #SpotifyDown werden trending op Twitter. Ook werd al snel voor gebruikers duidelijk dat het niet aan hun telefoons lag.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in