Overslaan en naar de inhoud gaan

BSN-nummer paspoorten vanaf 2021 verpakt in QR-code

Paspoorten en ID-kaarten bevatten vanaf 2 augustus 2021 geen BSN-nummer meer op de voorkant dat door mensen te lezen is. Het burgerservicenummer wordt in plaats daarvan verpakt in een QR-code op het document. Op die manier moet identiteitsfraude voorkomen worden.
Paspoort op koffer
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het plan is in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd door staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. De bedoeling is dat het traditionele BSN-nummer wel aanwezig blijft op de paspoorten en ID-kaarten, maar dan op de achterzijde van het document. Op die manier kunnen burgers nog altijd zelf het nummer controleren of raadplegen.

Dit is ook de reden dat het BSN-nummer in de QR-code niet versleuteld wordt, schrijft Knops. Volgens hem levert dat geen beschermende meerwaarde op, omdat iemand het document fysiek in handen moet hebben om de code te scannen. Daar staat het BSN-nummer zelf dus ook op vermeld, waardoor het niet "zinvol" is om te voorkomen dat de code uitgelezen kan worden. 

De maatregel zorgt er wel voor dat het BSN verwijderd wordt uit de chip die in identiteitsdocumenten zit. 

Meer privacy voor burgers

De wet over wanneer het BSN-nummer uitgelezen mag worden, blijft hetzelfde. Organisaties als banken mogen een kopie van het identiteitsbewijs vragen met het BSN-nummer, maar veel andere organisaties mogen dat nummer niet opvragen. De overheid adviseert dan ook al enige tijd om het BSN-nummer door te strepen op een kopie van het identiteitsdocument.

Door het BSN-nummer nu naar de achterzijde van het document te verplaatsen, moet dat probleem verholpen worden. Het nummer kan immers niet meer verwerkt worden bij automatische verwerking, zonder dat de eigenaar van het document hier goed zicht op heeft. Ook moet de kans op identiteitsfraude verkleind worden.

Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

De keuze om het BSN-nummer aan de voorkant te vervangen door een QR-code volgt na een onderzoek van privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP), schrijft NU.nl. Dat onderzoek wees uit dat er geen problemen voortkomen uit de wens van het kabinet om het BSN te vervangen door een QR-code. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in