Overslaan en naar de inhoud gaan

'BSA presenteert zich als softwarepolitie'

De Business Software Alliance (BSA) stelt zich veel te agressief op, vinden advocaten naar aanleiding van invallen waarover het Financieele Dagblad schrijft vanochtend.
BSA-logo
© BSA
BSA

De BSA doet veel invallen per jaar. Bij bedrijven die verdacht worden van het illegaal gebruik van software, eist een deurwaarder toegang en met de hulp van enkele IT-specialisten worden de computers en licenties bekeken. Zijn er geen of onvoldoende licenties beschikbaar, dan wordt er een kopie gemaakt van alle software en volgen forse boetes.

De BSA waarschuwt niet eerst bij verdachte bedrijven, maar kiest gelijk voor de inval om te voorkomen dat software snel wordt gewist.

Volgens een advocaat die het FD sprak, treedt de BSA overdreven hard op door het hele bedrijf plat te leggen. Daarbij worden ook extra vergoedingen in rekening gebracht, een soort strafvergoedingen. Die mogen volgens de advocaat wel in het Amerikaanse rechtssysteem, maar niet in Nederland. Toch probeert de BSA het steeds weer. De softwareleveranciers kunnen in Nederland hooguit een licentievergoeding eisen aangevuld met wettelijke rente en juridische kosten. De BSA zou daar soms wel 50% bovenop leggen. Volgens  de advocaten deinzen veel bedrijven terug voor een rechtszaak om die excessieve kosten aan te vechten.

'Schade is groot'

De BSA stelt dat nog altijd 22 procent van de software bij Nederlandse bedrijven niet van de juiste licenties is voorzien. Daarmee zouden softwareleveranciers 448 miljoen aan inkomsten mislopen.

Hoewel de specialisten die de zakenkrant sprak het eens zijn dat voor het softwaregebruik op een juiste manier betaald moet worden, stellen zij dat het vaak geen kwade opzet is. De licenties zijn complex.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in