Management

Zakelijke software
BSA

'BSA presenteert zich als softwarepolitie'

Overdreven harde aanpak van de BSA, vinden advocaten.

© BSA
18 november 2019

Overdreven harde aanpak van de BSA, vinden advocaten.

De Business Software Alliance (BSA) stelt zich veel te agressief op vinden advocaten naar aanleiding van invallen waarover het Financieele Dagblad schrijft vanochtend.

De BSA doet veel invallen per jaar. Bij bedrijven die verdacht worden van het illegaal gebruik van software, eist een deurwaarder toegang en met de hulp van enkele IT-specialisten worden de computers en licenties bekeken. Zijn er geen of onvoldoende licenties beschikbaar, wordt er een kopie gemaakt van alle software en volgen forse boetes.

De BSA waarschuwt niet eerst bij verdachte bedrijven, maar kiest gelijk voor de inval om te voorkomen dat software snel wordt gewist.

Volgens een advocaat die het FD sprak, treedt de BSA overdreven hard op door het hele bedrijf plat te leggen. Daarbij worden ook extra vergoedingen in rekening gebracht, een soort strafvergoedingen. Die mogen volgens de advocaat wel in het Amerikaanse rechtssysteem, maar niet in Nederland. Toch probeert de BSA het steeds weer. De softwareleverancier kunnen in Nederland hooguit een licentievergoeding eisen aangevuld met wettelijke rente en juridische kosten. De BSA zou daar soms wel 50% bovenop leggen. Volgens  de advocaten deinzen veel bedrijven terug voor een rechtszaak om die excessieve kosten aan te vechten.

'Schade is groot'

De BSA stelt dat nog altijd 22 procent van de software bij Nederlandse bedrijven niet van de juiste licenties is voorzien. Daarmee zouden softaareleveranciers 448 miljoen aan inkomsten mislopen.

Hoewel de specialisten die de zakenkrant sprak het eens zijn dat voor het softwaregebruik op een juiste manier betaald moet worden, stellen zij dat het vaak geen kwade opzet is. De licenties zijn complex.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Pietertje 25 november 2019 12:34

Laat ze eens beginnen in India, China en heel Afrika: niemand die daar gelicentieerde software gebruikt. PC/Laptop zonder OS zijn goedkoop dus even een gekraakte versie. Of, wat helemaal idioot is, een kant-en-klare pc met oem-software overschrijven met gekraakte versie. En in India is het de gewone politie die binnenvalt en zo hoopt wat extra te verdienen... Ik heb zelfs een offerte gekregen waar 14$ voor de gekraakte versie werd gevraagd, stond letterlijk zwart op wit... En ja, het quasi onmogelijk om in regel te zijn met licenties, gewoon al door de steeds veranderende kleine lettertjes, ga daarom maar voor on-line abonnementen, geen gedoe meer.

P.J. Westerhof LL.M MIM 19 november 2019 00:47

"Toch probeert de BSA het steeds weer.". Inderdaad, BSA doet het al decennia niet anders.
Aan de andere kant besteden overheden en bedrijfsleden al decennia onvoldoende aandacht aan Licentie Management. 'Dat licenties complex kunnen zijn' is nu juist bestaansrecht van Licentie Management.

Daarbij is Licentie Management onlosmakelijk verbonden met Continuity Management. Oók al zo'n ondergeschoven kindje, totdat het etiketje 'cyberattack' in zwang kwam.
Oude wijn in de verkeerde nieuwe zakken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.