Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Mark Zuckerberg

Britten dienen massaclaim in tegen Facebook om Cambridge Analytica

Eerdere boete was 'kleingeld', aldus aanklagers.

Mark Zuckerberg © CC BY - SA 2.0 - Flickr.com Anthony Quintano
29 oktober 2020

Eerdere boete was 'kleingeld', aldus aanklagers.

Een groep Britten wil een massaclaim tegen Facebook indienen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal. Daarbij bleek dat Cambridge Analytica ongeloorloofde toegang had tot persoonlijke gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers. De heimelijk vergaarde data is onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. Bij die data zaten ook de gegevens van bijna een miljoen Britten. 

Facebook kreeg in 2018 naar aanleiding van het schandaal al een boete van de Britse privacywaakhond ICO. De boete kwam uit op 500.000 pond. Maar volgens de groep achter de massaclaim - die zichzelf 'Facebook You Owe Us' noemt - was dat niet voldoende. "Minder dan 0,01 procent van je jaarlijkse omzet in boetes betalen - kleingeld voor Facebook - is duidelijk een straf die niet bij de misdaad past", aldus vertegenwoordiger Alvin Capio tegenover de BBC. "Facebook, je bent ons eerlijkheid, verantwoordelijkheid en een verhaal verschuldigd."

Facebook zegt in een reactie tegenover de BBC nog geen documenten te hebben ontvangen over de rechtszaak. "Het onderzoek van de ICO naar deze problemen - waaronder het in beslag nemen en ondervragen van de servers van Cambridge Analytica - heeft geen bewijs opgeleverd dat data van Britse of Europese gebruikers door Dr. Kogan naar Cambridge Analytica verplaatst was."

CEO mag geen CEO meer zijn

Het schandaal rondom Cambridge Analytica is de afgelopen jaren nog regelmatig opnieuw aan de orde gekomen. Meest recent omdat de voormalige CEO van het bedrijf - Alexander Nix - in Groot-Brittannië een verbod heeft gekregen om een leidende positie te bekleden in het bedrijfsleven. Deze diskwalificatie geldt voor de komende zeven jaar. Het verbod is opgelegd vanwege het aanbieden van "potentieel onethische diensten" aan mogelijke klanten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.