Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Groot-Brittannië

Britten beperken 5G-toegang Huawei

Het Chinese Huawei mag in Brits 5G-netwerk, maar met mate.

24 april 2019

Het Chinese Huawei mag in Brits 5G-netwerk, maar met mate.

De Britse regering geeft technologieconcern Huawei zeer beperkte toegang bij de aanleg van een 5G-netwerk voor supersnel internet. Huawei wordt geblokkeerd voor de meest gevoelige kerndelen bij de uitrol van 5G in Groot-Brittannië. Dit vanwege zorgen over veiligheid rond het Chinese bedrijf.

Huawei mag wel in beperkte mate betrokken zijn bij zaken die niet tot de kern rond 5G behoren, aldus een besluit van premier Theresa May en belangrijke ministers. De National Security Council van Groot-Brittannië, met May als voorzitter, heeft besloten dat de Chinese telecomleverancier mag helpen bij de aanleg van 5G-infrastructuur voor het land. May en haar ministers gaan hiermee in tegen securityzorgen die ook in Groot-Brittannië leven, meldt dagblad The Telegraph.

Waar ligt de grens?

Zo betichten de Verenigde Staten Huawei van te nauwe banden met de Chinese overheid. Hierbij leeft de vrees voor grootschalige spionage via de producten van het telecombedrijf. Washington roept bondgenoten dan ook op Huawei in de ban te doen. Daarbij hebben overheidsvertegenwoordigers van de VS ook aangegeven dat het land geen inlichtingen met een bondgenoot kan delen als die technologie gebruikt waarvan de angst vreest dat die worden benut voor afluistering door de Chinese overheid.

In de Britse politiek wordt sceptisch gereageerd op het besluit rond Huawei. Zo verklaarde Tom Tugendhat, voorzitter van een parlementscommissie voor buitenlandse zaken, dat het lastig zal zijn om onderscheid te maken tussen kern en niet-kernzaken wat betreft 5G en dat veiligheidszorgen nog steeds blijven. Hij wijst er op dat met 5G niet slechts sprake is van een sneller 'internetsysteem', maar dat het een telecominfrastructuur is die alles met elkaar verbindt. "Daarom is het onderscheid tussen non-core en core veel lastiger om te maken", schrijft persbureau Reuters op uit zijn mond.

Huawei zelf verwelkomde de Britse beslissing.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.