Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse waakhond: Google en Apple beperken concurrentie en keuze

De Britse mededingingsautoriteit maakt zich grote zorgen over de dominantie marktpositie van de techbedrijven Google en Apple en de gevolgen daarvan voor consumenten. Volgens de Competition and Markets Authority (CMA) worden consumenten op de markt voor mobiele telefonie "in een greep gehouden" door die bedrijven waardoor er minder keuzevrijheid is en prijzen kunnen stijgen.
smartphones
© pixabay
pixabay

Stevige, meerlaagsgrip

Op de eigen site stelt de toezichthouder ronduit dat er sprake is van een duopolie dat concurrentie in de markt beperkt en dat keuze voor consumenten beperkt. Het gaat om de vergaande grip die Google en Apple hebben in hun eigen ecosystemen. Deze omvatten de mobiele besturingssystemen (respectievelijk Android en iOS), de app stores daarvoor (Google's Play Store en Apple's App Store), en dan de webbrowsers (Chrome en Safari). Laatstgenoemden doen dienst voor zowel de mobiele besturingssystemen als ook apps die web- of internetfunctionaliteit benutten. In het geval van Android zijn er overigens wel alternatieve browser-engines toegestaan.

De CMA is onderzoek aan het doen naar de machtspositie van de Amerikaanse bedrijven bij besturingssystemen voor mobiele telefoons. Door de ontstane ecosystemen blijft er volgens de Britse marktwaakhond minder keuze over voor consumenten. "Apple en Google hebben een grip ontwikkeld over hoe we gebruikmaken van mobiele telefoons en we zijn bezorgd dat daardoor miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk benadeeld kunnen worden", aldus een verklaring van de topman van de CMA.

Macht aanpakken

De waakhond bestudeert opties om de macht van de bedrijven aan te pakken. Zo zou het makkelijker kunnen worden gemaakt voor gebruikers om te switchen tussen het besturingssysteem iOS van Apple en Android van Google, zonder bepaalde functies of gegevens te verliezen. Ook wordt gekeken naar de App Store van Apple en Play Store van Google en manieren om die te omzeilen bij het installeren van apps.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in