Overslaan en naar de inhoud gaan

'Britse ministers overwegen Facebook te dwingen achterdeurtje te installeren'

Britse ministers zouden overwegen om Facebook te dwingen om een achterdeurtje te implementeren in zijn berichtenapps. Dat meldt The Guardian op basis van anonieme bronnen uit de branche. De ministers stellen dat apps als Messenger, WhatsApp en Instagram door de end-to-end-encryptie te misbruiken zijn door pedofielen.
facebook

Volgens de bronnen van The Guardian is het het Home Office - het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken - dat overweegt om een zogeheten 'technical capability notice' in te zetten. Via een technical capability notice wordt een bedrijf gedwongen om een achterdeur te implementeren in systemen, waarmee veiligheidsdiensten berichten kunnen afluisteren. Zo'n notice is geheim, dus het is niet bekend hoeveel en welke bedrijven er al één hebben ontvangen. Voor zover bekend heeft Facebook er nooit één ontvangen.

Het Home Office zou deze notice nu in willen zetten omdat Facebook-producten misbruikt kunnen worden voor kindermisbruik. De NSPCC, een organisatie die zich toelegt op de bescherming van kinderen, stelt dat 52% van de online kindermisbruik in Engeland en Wales via Facebook-apps worden uitgevoerd. Doordat de apps end-to-end-encryptie gebruiken, is het niet mogelijk voor buitenstaanders om de gesprekken af te luisteren.

"End-to-end-encryptie vormt een onacceptabel risico voor de veiligheid van gebruikers en de samenleving. Het voorkomt toegang tot berichten en tast het vermogen van techbedrijven om de meest serieuze illegale content op hun eigen platform, waaronder kindermisbruik en terrorisme, aan te pakken", aldus het ministerie. Het ministerie wilde echter niet reageren op de overweging om de technical capability notice in te zetten. De bronnen van The Guardian stellen dat het onderwerp later deze maand door minister Priti Patel omhoog wordt gebracht tijdens een discussie georganiseerd door de NSPCC. 

Discussie in Nederland

De discussie over achterdeurtjes in encryptie wordt in diverse landen al jarenlang gevoerd, zo ook in Nederland. Het kabinet nam in 2016 het standpunt in dat encryptie niet afgezwakt mag worden met bijvoorbeeld achterdeurtjes, maar dat weerhield demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid er niet van om toch naar mogelijkheden te zoeken. Hoewel het onderwerp controversieel is verklaard en pas door een volgend kabinet weer mag worden behandeld, werd in maart duidelijk dat Grapperhaus nog altijd aan een wetsvoorstel werkte om berichtenapps aftapbaar te maken. Dat wetsvoorstel moet in een volgend kabinet behandeld worden.

Een brede coalitie van onder meer WhatsApp, Google, Microsoft, Fox-IT, Consumentenbond en diverse wetenschappers spraken zich vervolgens uit tegen de plannen van Grapperhaus. "Wij roepen het volgende kabinet op de ontwikkeling, de beschikbaarheid en de toepassing van alle vormen van encryptie te stimuleren", aldus de coalitie. 

"We leggen keer op keer uit dat je geen achterdeurtjes kunt inbouwen zonder encryptie te verzwakken, maar dan blijkt dat er toch weer plannen zijn om dat wel te doen. Wat voor ons vooral storend is, is dat iedereen het erover eens is dat veiligheid superbelangrijk is en dat we encryptie niet willen verzwakken. Maar toch willen ze een achterdeurtje, en daar moet technologie maar een oplossing voor bieden. Dan vraag je het onmogelijke van ons", zei NLdigital-woordvoerder Tim Toornvliet begin maart tegenover AG Connect. Branchevereniging NLdigital was ook één van de bij de coalitie aangesloten organisaties. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in