Britse minister raadt ISP's twee snelheden-web aan

18 november 2010
De Britse minister van Cultuur gaat een stap verder in het afschaffen van netneutraliteit. Hij moedigt de markt aan nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen.

De Britse minister Ed Vaizey van Cultuur zei gisteren in een toespraak dat internetaanbieders vrij zijn te experimenteren met nieuwe betaalvormen die de uitbreiding van internetdiensten helpt betalen. Vaizey: "Dat kan de ontwikkeling van een tweezijdige markt inhouden, waarbij consumenten en de aanbieders van content er voor kunnen kiezen te betalen voor verschillende kwaliteitsniveau's van de dienstverlening."

Vaizey vindt dat ISP's de vrije hand moeten krijgen in het beheer van het verkeer op hun netwerken zodat zij de snelle groei op de vaste en mobiele netwerken kunnen afstemmen op massale investeringen die nodig zijn om de netwerken op te waarderen. De afnemers moeten echter wel duidelijk weten wat zij krijgen voor hun geld.

Eurocommissaris Kroes meldde deze week dat in de EU voorlopig geen nieuwe regels komen om de netneutraliteit te beschermen. De Europese Commissie vindt dat de regelgeving die begin volgend jaar in de nationale wetgeving van de lidstaten moet zijn verwerkt, voldoende mogelijkheden biedt om excessen tegen te gaan.

De Amerikaanse overheid heeft daarentegen het ontstaan van internet met tolstrook geblokkeerd. ISP's moeten al het verkeer op gelijke manier behandelen op straffe van juridische stappen bij misbruik. Volgens Vaizey is de situatie in de Verenigde Staten anders omdat daar de mogelijkheden om bij onvrede met het aanbod naar een andere provider over te stappen, beperkt zijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.