Innovatie & Strategie

Juridische zaken
kinderen

Britse miljoenenboete hangt TikTok boven het hoofd

Britse privacywaakhond kritisch over omgang met kinderen door Chinees social network.

Lego Boost Vernie © Lego
26 september 2022

Britse privacywaakhond kritisch over omgang met kinderen door Chinees social network.

Het socialemediabedrijf TikTok riskeert een miljoenenboete van de Britse privacywaakhond ICO. Het bedrijf zou regels overtreden waarmee de gegevens van kinderen worden beschermd.

Het gaat om een boete van 27 miljoen pond (omgerekend ruim 30 miljoen euro). Zo meldt de ICO dat TikTok waarschijnlijk minderjarigen toeliet tot het platform zonder dat ze daarvoor ouderlijke toestemming hadden. In een verklaring meldt de privacy-autoriteit "de verklaringen van TikTok zorgvuldig te overwegen voordat we een definitieve beslissing nemen".

Meer privacyzorgen

TikTok ligt in heel Europa onder een vergrootglas vanwege zorgen over de gegevens van minderjarigen. Die zouden niet veilig zijn op het socialemediaplatform. In juli trok TikTok een plan in om gebruikers gerichte reclame aan te bieden. Dat gebeurde nadat Europese toezichthouders zorgen hadden geuit over de privacy van gebruikers.

Een Iers onderzoek naar de kwestie bevindt zich in de eindfase. Dat onderzoek richt zich op de verwerking van persoonlijke gegevens van kinderen en het versturen van persoonlijke gegevens van Europese TikTok-gebruikers naar China.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.