Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse Leave.EU verlaat Groot-Brittannië voor EU

De Britse campagnegroep Leave.EU heeft Groot-Brittannië als vestigingsland verlaten en is voor de Republiek Ierland gegaan. Door deze verhuizing naar een EU-lidstaat kan de organisatie de .eu-domeinnaam voor zijn website behouden. Een neveneffect van de Brexit.
.eu-domeinnamen
© .EU
.EU

De regels voor .eu-domeinnamen verplichten namelijk dat een domeinnaamhouder in de Europese Unie gevestigd moet zijn. Door de Brexit is dat nu niet meer het geval voor bedrijven, organisaties en personen in Groot-Brittannië. De Britse afscheiding van de EU is vorig jaar ingetreden en is met ingang van dit jaar formeel afgerond met het vervallen van het bestaande handelsakkoord tussen het vertrokken land en de Europese lidstaten.

De Leave.EU-organisatie die hard voor Brexit heeft gestreden, dreigde door het eigen succes afgesneden te worden van zijn .eu-domeinnaam. De verantwoordelijke dienstverlener voor domeinen heeft naamhouders al meerdere malen geïnformeerd en gewaarschuwd voor het dreigende vervallen. Vanaf 1 januari dit jaar zijn websites en ook maildiensten verbonden aan .eu-domeinnamen formeel op zwart gegaan. Daarbij is er nog wel een tijdelijke 'reddingsregeling' mogelijk.

Risico voor e-mail

Indien domeinnaamhouders vóór 31 maart kunnen aantonen dat ze in de EU zijn gevestigd, worden hun .eu-domeinen weer geactiveerd. In de tussentijd zijn die sites dan formeel opgeschort, maar nog niet hard opgeheven. Dit betekent dat ze in tussen 1 januari en 31 maart niet meer bruikbaar zijn, wat naast websitebezoek ook e-mailgebruik betreft. Bij het vervallen van domeinnamen speelt er ook het risico dat later verzonden mail in handen komt van een nieuwe eigenaar van domeinnamen. Leave.EU heeft dat vermeden door zich in Ierland te vestigen, melden onder meer The Irish Times en The Guardian.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in