Overslaan en naar de inhoud gaan

Brits breedbandplan voor 2025 onhaalbaar

Het plan van de Britse regering om in 2025 door het hele land Gigabit-breedband beschikbaar te hebben, is niet alleen ambitieus. Het is onhaalbaar, zo oordeelt de parlementscommissie voor overheidsuitgaven. Naast financieringsproblemen en de coronapandemie spelen er nog wat belemmeringen voor Brits breedband.
Brits parlementsgebouw
© CC0 Public Domain-Pixabay
CC0 Public Domain-Pixabay

Een kritisch rapport van de Public Accounts Committee (PAC) van het Britse parlement geeft het nationale breedbandplan het stempel 'onhaalbaar'. De PAC benoemt meerdere fatale fouten in de strategie van het verantwoordelijke ministerie (DCMS, voor digitale zaken, cultuur, media en sport). Met name de geplande uitrol van Gigabit-verbindingen voor internettoegang stuit op problemen, meldt The Register.

Overheidsbureaucratie

Sommige van de fouten betreffen regelkundige zaken, zoals vereisten voor het plannen en bouwen van benodigde fysieke infrastructuur voor de gewenste digitale infrastructuur. Deze vereisten zijn niet door de overheid aangepast, versoepeld of weggenomen voor het breedbandplan, en vormen daarmee belemmeringen voor de geplande uitrol. De crux van deze overheidsfout zit in het feit dat andere ministeries dan DCMS over deze kwesties gaan, waarmee de deadline van 2025 al in gevaar komt. Er spelen echter meer problemen, waardoor het hele plan onhaalbaar is geworden.

Zo zijn er financieringsproblemen en heeft de aanhoudende coronapandemie een impact. Maar ook vaagheid van het verantwoordelijke ministerie over oplopende uitloopkosten vormt een hindernis. Dit houdt toeleveranciers en infrastructuurpartners in het onzekere. Tenminste één technologieleverancier verkeert echter niet in het ongewisse, maar dat zorgt ook weer voor problemen.

À la Vista-pc's?

De Chinese telecomfirma Huawei weet dat het is uitgesloten van Britse 5G-infrastructuur én dat Britse telecomaanbieders reeds in gebruik zijnde Huawei-apparatuur moeten uitfaseren. Deze duidelijkheid betekent een flinke kostenpost plus tijd voor vervanging van telecomhardware in Britse netwerken. Inmiddels heeft de Britse overheid het eerder gestelde doel van landelijk Gigabat-breedband in 2025 laten varen, en spreekt het in documenten van 85 procent dekking met 'Gigabit-capabele' dekking.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in