Management

Artificial Intelligence
videovergadering

'Bril weerspiegelt gevoelige informatie in videogesprek'

Iets om in het achterhoofd te houden.

© Shutterstock Vadym Pastukh
19 september 2022

Iets om in het achterhoofd te houden.

Brillenglazen kunnen in een videovergadering de inhoud van pagina's op het scherm reflecteren. Het klinkt in eerste instantie ongeloofwaardig en weinig praktisch om geheimen te ontrafelen, maar met nieuwe technieken blijkt op die manier wel degelijk informatie te vergaren.

Dat is de uitkomst van een gezamenlijk onderzoek aan de Universiteit van Michigan en de Zhejiang University in China. De onderzoekers wilden dit 'datalek' uitzoeken naar aanleiding van het explosief gestegen gebruik van online vergadersoftware zoals Zoom waarbij nieuwe mogelijkheden voor spionage ontstaan zoals deze optische aanval.

Zij onderzochten in een labsituatie in hoeverre het mogelijk is teksten op het scherm met een letterhoogte van minimaal 10 mm die worden gereflecteerd door brillenglazen naar een 720p webcam te reconstrueren met een nauwkeurigheid van meer dan 75%. De hoogte van 10 mm correspondeert met een 28-punts letter, die vaak wordt gebruikt voor koppen en tussenkoppen. De onderzoekers gebruikten daarvoor beeldreconstructie met multi-frame super resolution-technieken op reeksen van videoframes, die beschreven worden in het wetenschappelijk artikel.

Betere resolutie verhoogt slagingskans

Een van de auteurs van het wetenschappelijk artikel erkent tegen The Register dat het nu lukt met redelijk grote lettertypes, bijvoorbeeld lettertypes die vaak worden gebruikt in Powerpoint slides. Maar de camera's in moderne laptops krijgen een steeds hogere resolutie. "Wanneer 4K-camera's gemeengoed worden, zijn we in staat de meeste headerteksten en sommige documenten in zijn geheel te begluren."

Met de gebruikte technieken was met een slagingspercentage van 94% te bepalen naar welke website iemand keek als die in de Alexa top 100 staat. De auteurs zien problemen ontstaan met leidinggevenden die proberen te volgen wat medewerkers doen tijdens een videovergadering. Maar in een onderhandelingsproces kan de techniek ook waardevolle informatie bieden over de strategie die de partij aan de andere kant volgt.

Blokkeren van brillenglazen

Het succes van de technieken is wel sterk afhankelijk van een aantal omgevingsfactoren, zoals lichtcondities, het contract waarop het scherm staat ingesteld, de reflecterende eigenschappen van de bril en zelfs de huidskleur van de brildrager. Het lijkt erop dat Zoom al vooruitloopt op deze spionagetechniek, signaleert The Register, door in de Background & Effect-sectie een mogelijkheid te bieden om reflectie van brillenglazen te vervangen door een matglazen cartoonafbeelding. Of dat een oplossing is in een serieuze vergadering is de vraag. Ook het softwarematig vervagen (blurring) van brillenglazen zoals de onderzoekers suggereren, lijkt een overleg niet ten goede te komen als de ogen van de brildrager daardoor niet zichtbaar meer zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.