Overslaan en naar de inhoud gaan

Brexit brengt ook IT-bedrijven naar Nederland

Onzekerheid over de naderende Brexit - en het dreigende vooruitzicht van een no-deal scheiding met de EU - brengt Britse bedrijven naar Nederland. Bijna honderd bedrijven hebben inmiddels voor een verhuizing naar Nederland gekozen, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Daaronder “10 tot 15 ‘hardcore’ IT-bedrijven”.
Amsterdam uit de lucht
© CC BY-SA 3.0
CC BY-SA 3.0

De Rijksorganisatie die buitenlandse ondernemingen het hof maakt om naar Nederland te komen, meldt dat er nu 98 bedrijven vanuit Groot-Brittannië de oversteek maken en zich hier vestigen. Nog eens ongeveer 325 denken erover om de Noordzee over te steken. Oorzaak is de aanhoudende onzekerheid over het aankomende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De deadline staat nu op 31 oktober.

Voor de Brexit uit vluchten

In de aanloop daar naar toe verhuizen organisaties hun Britse vestigingen en zelfs hoofdkantoren naar landen als Nederland. De 98 stuks die nu overgaan, omvatten financiële dienstverleners, verzekeraars, mediabedrijven, en ook IT-bedrijven. Laatstgenoemde categorie betreft in de bijna honderd nu door de NFIA gemelde bedrijven een bescheiden tot redelijk groot aandeel, blijkt uit navraag door AG Connect.

Het exacte aandeel is afhankelijk van de gehanteerde definitie van ‘IT-bedrijf’. In eerste instantie hanteert de NFIA namelijk een wat bredere definitie, blijkt uit de reactie van de woordvoerder. Hij spreekt van “ook financiële dienstverleners, traders bijvoorbeeld.” Daarbij noemt hij persbureau Bloomberg dat zich ontpopt als fintech-bedrijf en daarmee ook als IT-onderneming valt te beschouwen.

IT-leveranciers, developers en R&D

Volgens een striktere definitie, van IT-leverende bedrijven, gaat het om “tien tot vijftien ‘hardcore’ IT-bedrijven”, weet de woordvoerder te vertellen. Het gaat daarbij om IT-leveranciers, development-centra voor bijvoorbeeld software en R&D-ontwikkelcentra op ICT-gebied. Volgens de bredere definitie, waarbij ook fintech-bedrijven meetellen en zelf ICT-ontwikkelende mediabedrijven, komt de Brexit-gedreven exodus naar Nederland uit op “enkele tientallen”.

De woordvoerder kan vooralsnog geen namen geven van de 98 Britse bedrijven die overkomen naar Nederland. Sommige van de bewuste bedrijven willen geen ruchtbaarheid geven aan hun exit uit Groot-Brittannië. De NFIA noemt nu wel Bloomberg, AMBest, MarketAxess, Discovery, Norinchukin en UK P&I. Mediabedrijven en banken hebben voor Europa uitzendrechten of bankvergunning nodig.

Amsterdam in trek

Verder stelt de organisatie, die valt onder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), dat Nederland vooral aantrekkelijk is voor bedrijven in de financiële sector, IT, media, reclame-industrie, levenswetenschappen en gezondheidszorg. De woordvoerder vertelt dat met name de regio Amsterdam, “vlakbij internetknooppunt AMS-IX”, in trek is. Nederland concurreert voor ‘Brexit-uitwijkbedrijven’ wel met landen als België, Duitsland, Frankrijk en Ierland, merkt de NFIA op in zijn persbericht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in