Overslaan en naar de inhoud gaan

Brexit-advies voor EU-burgers: leen een Android

Europese burgers die in Groot-Brittannië verblijven, moeten bij de Britse overheid een verblijfsvergunning aanvragen maar stuiten daarbij op een app-probleem. Concreet: op een app-gebrek. De overheids-app is alleen beschikbaar voor Android. iPhone-gebruikers moeten hun aanvraag maar analoog doen. Of ze moeten een Android-toestel zien te lenen, luidt het advies dat het verantwoordelijke ministerie geeft.
iTunes App Store
© Apple
Apple

iPhone-gebruikende EU-burgers in Groot-Brittannië verkeren in persoonlijke onzekerheid over de Brexit. Het aankomende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (wat na uitstel nu gepland staat op 31 oktober) heeft als gevolg dat EU-burgers met een Brits bestaan dan een verblijfsvergunning moeten hebben. Het aanvragen daarvan kan via een app, of klassiek met post en bezoek aan een overheidsloket. Laatstgenoemde 'analoge optie' is niet alleen voor digibeten, maar ook voor iPhone-gebruikers.

Officieel app-beleid

De Britse overheid heeft namelijk alleen een Android-app beschikbaar gesteld voor het zogeheten EU Settlement Scheme. Deze aanvraagprocedure is verplicht voor burgers van de Europese Unie, maar ook voor burgers van landen in de Europese Economische Ruimte en van Zwitserland. Ook mensen die in Groot-Brittannië zijn geboren, maar die geen Brits burger zijn, moeten zo'n aanvraag doen. Hetzelfde geldt voor mensen die een permanent residence document van het Verenigd Koninkrijk hebben, zo valt te lezen in de uitleg over de procedure.

Van de 3,6 miljoen EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen, hebben momenteel slechts 1 miljoen mensen een aanvraag ingediend, meldt Engadget. Zij moeten identiteitsdocumenten aanleveren, wat in gescande vorm kan, maar dan alleen met de officiële app. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken biedt daarvoor een Android-app en laat iPhone-gebruikers tot op heden in de kou staan.

'Later dit jaar'

Bezorgde burgers van EU-landen, die hun Britse bestaan willen behouden, worden in de officiële instructies verwezen naar de Android-app of naar de mogelijkheid om documenten per post in te dienen of persoonlijk naar een overheidsloket te brengen. In de praktijk blijkt er voor iPhone-gebruikers toch nog een moderne optie beschikbaar te zijn, meldt The Financial Times. Probeer een Android te lenen, geeft de overheidshulplijn als advies.

Officieel wordt er nog wel gewerkt aan een iPhone-app. Deze moet volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken "later dit jaar" beschikbaar zijn. Ondertussen doemt de deadline van 31 oktober op, waarbij de dreiging van een no-deal Brexit extra druk op de zaak zet. In het geval van een no-deal zou het vrije verkeer van personen met onmiddellijke ingang komen te vervallen en zou dus een verblijfsvergunning noodzakelijk zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in