Innovatie & Strategie

Netwerken
Brian Bondy

Brave-browser omarmt radicale vernieuwing internet

Aloude HTTP-standaard komt buiten spel te staan.

Brian Bondy © Brave
20 januari 2021

Aloude HTTP-standaard komt buiten spel te staan.

Brave is een browser die waarschijnlijk niet bij iedereen direct op het netvlies staat. De ontwikkelaars onderscheiden zich echter wel van Chome, Edge, Firefox en Safari met de mogelijkheid gebruik te maken van het InterPlanetary File System (IPFS) dat tot doel heeft het internet veel sneller, stabieler en minder gevoelig voor censuur te maken.

Brave is een redelijk onbekende browser, maar heeft toch 24 miljoen actieve gebruikers per maand. De nieuwste versie van de browser (versie 1.19) biedt gebruikers de mogelijkheid IPFS-informatie binnen te halen door in de adresbalk een een URI in te vullen die begint met ipfs://.

Het InterPlanetary File System (IPFS) is opgezet als alternatief voor het aloude protocol HTTP. Dat gaat er vanuit dat de informatie nodig om een website te tonen in principe op één server in de wereld wordt gehost. IPFS daarentegen gaat uit van een gedistribueerde opzet, vergelijkbaar met een peer-to-peer-netwerk.

Dat heeft verschillende voordelen. Doordat de informatie op veel verschillende knooppunten (nodes) in het netwerk beschikbaar is, kunnen onderdelen daarvan via verschillende kanalen tegelijkertijd worden binnengehaald. Daardoor zijn alle benodigde onderdelen om een website te tonen, veel sneller beschikbaar voor de browser. Is er ergens een storing bij een of meer van de knooppunten, komt de informatie wel van andere knooppunten. De uitval van websites en internetdiensten vanwege een storing bij één hostingpartij horen daardoor tot het verleden. Een derde voordeel is dat het veel lastiger wordt censuur toe te passen door het blokkeren van de toegang tot websites, omdat de informatie op veel plekken beschikbaar is. 

IPFS-node makkelijk in te richten

Gebruikers van de 1.19-versie van Brave kunnen via de browser ook zelf "met een enkele klik" een "Full IPFS node" inrichten. Daarmee wordt de browser een van de knooppunten in het groeiende peer-to-peer-netwerk.

De CTO van Brave, Brian Bondy, zegt in een verklaring rond het uitbrengen van de nieuwe versie dat het toevoegen van IPFS gebruikers de mogelijkheid geeft "naadloos informatie te serveren aan miljoenen nieuwe gebruikers wereldwijd via een nieuwe en veilig protocol." De leider van het IPFS-project - Molly Mackinlay - benadrukt dat de opzet een oplossing biedt tegen systematische censuur op data door overheden en de grote IT-bedrijven. Op dit moment kunnen bijvoorbeeld mensen in Thailand geen toegang krijgen tot onderdelen van Wikipedia en zijn in Turkije meer dan 100.000 websites geblokkeerd door de overheden. In China is veel kritische informatie rond Covid-19 niet benaderbaar. Met IPFS en de Brave-browser kan iedereen met toegang tot een internetverbinding deze informatie tot zich nemen.

De eerste alpha-versie van IPFS kwam in februari 2015 beschikbaar. Voordat Brave de IPFS-client standaard opnam, kon deze toevoeging aan diverse browsers worden opgehaald van de project-website. Ook zijn verschillende gateways beschikbaar die gewoon via HTTP bereikbaar zijn.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 03 februari 2021 17:21

Achja, nog eentje erbij, waarom niet?
Met een heel nieuw netwerk, ooit.

Gooit u het dáár maar op de stapel.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.