Overslaan en naar de inhoud gaan

'Branden weerhouden ons niet van uitrol 5G'

"Ik begrijp echt geen bal van de criminelen die de masten van ons en van onze collega's in brand steken", zegt CEO Jeroen Hoencamp van Vodafone Ziggo in een interview met AG Connect. "Ik maak me echt zorgen over de beschadiging van de vitale infrastructuur, die onder meer de hulpdiensten nodig hebben om hun werk te doen." Toch weerhoudt het hem niet om vandaag de eerste stap te zetten bij de ingebruikname van het 5G-netwerk in Nederland.
Vodafone 5G antenneopstelpunt
© Vodafone
Vodafone

"Wij hebben onze infrastructuur zichtbaar en onzichtbaar beveiligd en ik vertrouw er op dat in samenwerking met politie en justitie de mensen die deze branden stichten worden gepakt en opgesloten."

Hoencamp maakt onderscheid in twee groepen tegenstanders. Degene die de infrastructuur beschadigingen en de groep die zorgen heeft over de veiligheid van 5G. Die laatste groep zegt hij zeer serieus te nemen. "Het is een maatschappelijk relevante discussie."

"Als er zorgen zijn moeten wij samen met de overheid beter communiceren en het gesprek aangaan. Wij zijn meer dan bereid te laten zien hoe wij ons houden aan de strenge eisen die er gelden en uitleggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat er gevaar voor de gezondheid optreedt. Laten we wel wezen. Er is een kleine zeer luidruchtige groep tegenstanders, maar het overgrote deel van de bevolking wil graag gebruik maken van mobiele diensten."

Verlaging latency moet je ervaren

Vodafone neemt vanaf vandaag stapsgewijs de infrastructuur voor 5G in gebruik. Het netwerk wordt eerste geactiveerd in de Randstad, delen van Zuid-Nederland en de grote steden. Tot eind juli volgen de andere delen van het land.

Omdat de bijbehorende 5G-frequenties nog niet zijn verdeeld of zelfs voorlopig niet beschikbaar zijn, implementeerde de telecomoperator samen met Ericsson een manier om een aantal voordelen van de 5G-technologie via 4G-radioferquenties in te zetten. De voordelen lijken vooralsnog beperkt. Op deze manier kan de dataoverdracht gemiddeld 10 procent sneller en daalt de latency gemiddeld 30 procent. "Let op: dat zijn gemiddelde waarden en we willen bovendien de verwachtingen niet te groot maken. Dus in een gebied met optimale dekking en een toestel dat het aankan, kunnen die prestaties veel hoger liggen. Vooral de lagere latency moet je ervaren, bijvoorbeeld bij het starten van een game of een Youtube-filmpje."

Na de veiling volgt een volgende fase in het verbeteren van de prestaties van het netwerk en zeker na de veiling van de 3,5 GHz-frequenties in 2022, verzekert Hoencamp.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in