Innovatie & Strategie

Netwerken
5G Vodafone

'Branden weerhouden ons niet van uitrol 5G'

CEO VodafoneZiggo wil zorgen over veiligheid 5G bediscussiëren met mensen die in gesprek willen.

5G antennemast © Vodafone
28 april 2020

CEO VodafoneZiggo wil zorgen over veiligheid 5G bediscussiëren met mensen die in gesprek willen.

"Ik begrijp echt geen bal van de criminelen die de masten van ons en van onze collega's in brand steken", zegt CEO Jeroen Hoencamp van Vodafone Ziggo in een interview met AG Connect. "Ik maak me echt zorgen over de beschadiging van de vitale infrastructuur, die onder meer de hulpdiensten nodig hebben om hun werk te doen." Toch weerhoudt het hem niet om vandaag de eerste stap te zetten bij de ingebruikname van het 5G-netwerk in Nederland. "Wij hebben onze infrastructuur zichtbaar en onzichtbaar beveiligd en ik vertrouw er op dat in samenwerking met politie en justitie de mensen die deze branden stichten worden gepakt en opgesloten."

Hoencamp maakt onderscheid in twee groepen tegenstanders. Degene die de infrastructuur beschadigingen en de groep die zorgen heeft over de veiligheid van 5G. Die laatste groep zegt hij zeer serieus te nemen. "Het is een maatschappelijk relevante discussie."

"Als er zorgen zijn moeten wij samen met de overheid beter communiceren en het gesprek aangaan. Wij zijn meer dan bereid te laten zien hoe wij ons houden aan de strenge eisen die er gelden en uitleggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat er gevaar voor de gezondheid optreedt. Laten we wel wezen. Er is een kleine zeer luidruchtige groep tegenstanders, maar het overgrote deel van de bevolking wil graag gebruik maken van mobiele diensten."

Verlaging latency moet je ervaren

Vodafone neemt vanaf vandaag stapsgewijs de infrastructuur voor 5G in gebruik. Het netwerk wordt eerste geactiveerd in de Randstad, delen van Zuid-Nederland en de grote steden. Tot eind juli volgen de andere delen van het land.

Omdat de bijbehorende 5G-frequenties nog niet zijn verdeeld of zelfs voorlopig niet beschikbaar zijn, implementeerde de telecomoperator samen met Ericsson een manier om een aantal voordelen van de 5G-technologie via 4G-radioferquenties in te zetten. De voordelen lijken vooralsnog beperkt. Op deze manier kan de dataoverdracht gemiddeld 10 procent sneller en daalt de latency gemiddeld 30 procent. "Let op: dat zijn gemiddelde waarden en we willen bovendien de verwachtingen niet te groot maken. Dus in een gebied met optimale dekking en een toestel dat het aankan, kunnen die prestaties veel hoger liggen. Vooral de lagere latency moet je ervaren, bijvoorbeeld bij het starten van een game of een Youtube-filmpje."

Na de veiling volgt een volgende fase in het verbeteren van de prestaties van het netwerk en zeker na de veiling van de 3,5 GHz-frequenties in 2022, verzekert Hoencamp.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Bop 29 april 2020 14:54

'Leettenzie' is een soort vertraging, zeg maar.
Ook al klinkt dat minder vet koel.

Flauwekul om (cliché en voor de vorm) 'in gesprek' te willen gaan. Daar zijn gewoon onderzoeken voor, en allang gedaan, en allang tot de konklusie gekomen dat er geen reden tot zorg is. Klaar, ga bleekmiddel drinken tegen corona.

Voor de komplot-idioten: geen antennemasten in de fik steken, asociale vandalen.

Overigens interesseert 5G me niet zoveel, ik ga mobiel geen zware data-akties doen, zoals filmpjes kijken.
Voor mij is 3G al goed genoeg, dus ik blijf lekker bij de goedkoopste optie die geboden wordt.
Zonde van de enorme investering in alwéér nieuwe apparatuur voor zowel de aanbieders als de konsument.

Jan van der Zanden 29 april 2020 13:37

Het gaat er natuurlijk niet om, of je je aan de wet houdt. Soms blijkt de wet achteraf fout. Dus dat is een slecht argument.

Maar de kritiek op 5G lijkt inhoudelijk totaal ongepast. Onderzoeken tonen geen extra beschadigingen aan.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.