Management

Branche
groene energie

Brancheorganisaties vragen overheid om 'gezond verdienmodel' voor groene ambities

Manifest voor grote omslag in beleid.

© Shutterstock chinasong
16 september 2022

Manifest voor grote omslag in beleid.

Dutch Data Center Association, Dutch Cloud Community, Digitale Infrastructuur Nederland en Fiber Carrier Association houden in aanloop naar Prinsjesdag een pleidooi voor een grote omslag in het beleid rondom digitale infrastructuur. De branches roepen in een manifest op tot een ‘nieuwe economie’.

In het manifest worden uitdagingen rondom de klimaatcrisis, de energiecrisis en de torenhoge inflatie beschreven. De branches leggen nadruk op vijf kerneigenschappen die in hun ogen essentieel zijn de komende jaren: maatschappelijke meerwaarde, duurzaam, digitaal, inclusief en open. “Wij willen hier concreet en actief invulling aan geven door te bouwen aan een hoogwaardige en betrouwbare digitale infrastructuur, als fundament voor de samenleving en economie van de toekomst. ICT maakt transities en verbeteringen mogelijk maar legt ook toenemende druk op het stroomnet”, aldus de brancheorganisaties.

De branches willen inzetten op houdbare groei, hernieuwbare energie en efficiënte energiedistributie, om zo de ontwikkeling van duurzame gebouwen en systemen te stimuleren met innovaties die het energieverbruik zo laag mogelijk houden. Ook het belang van een open en bereikbaar internet wordt in het manifest benadrukt. De vertegenwoordigers pleiten ervoor het internet te beschouwen als een gezamenlijk bezit waarbinnen alle data gelijk zijn en iedereen veilig moet kunnen communiceren. “Het is belangrijk dat internetvrijheid, netneutraliteit en gegarandeerde versleuteling behouden blijven.”

Overheid moet regie pakken

Om de doelen te halen is het volgens de brancheorganisaties nodig dat de overheid de centrale regie pakt. De uitdagingen op gebied van geopolitiek, innovatie, infrastructuur, energie en ruimte moeten worden gebundeld. Er lijkt daarbij gehint te worden naar het mogelijk maken van een ander verdienmodel. “Zonder gezond en duurzaam verdienmodel blijven groene ambities hangen in mooie woorden en goede bedoelingen, terwijl het belang zo groot is.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.