cams vormen botnet

Botnet-cams massaal teruggeroepen

In poging om hackers de voet dwars te zetten

24 oktober 2016

In poging om hackers de voet dwars te zetten

De Chinese firma Hangzhou Xiongmai heeft besloten om zijn webcams terug te roepen naar de fabriek. Dat besluit is genomen nadat duidelijk werd dat juist die camera's werden gebruikt voor het formeren van een groot botnet.

Het gaat om webcams voor thuisgebruik, die door derden gekaapt kunnen worden. De camera's worden vervolgens opgenomen in een botnet dat wordt ingezet om bepaalde websites plat te leggen. Hoe meer onderdelen de hackers kunnen bemachtigen, des te krachtiger wordt het resulterende botnet.

Het grote probleem is, dat de webcams zo uit de doos worden gehaald en worden aangesloten op een personal computer. De gebruiker neemt niet de moeite om het standaard wachtwoord te vervangen door iets zelfgekozens. Hackers kunnen daarom via de lijn het beheer van de webcam overnemen, zonder dat de gebruiker daar iets van merkt.

Xiongmai geeft toe dat zijn camera's zijn gebruikt bij de recente DDoS-aanvallen, maar ontkent dat de hardware in kwestie de hoofdmoot van het botnet heeft gevormd. Meer informatie is hier te lezen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.