Management

Juridische zaken
rechter

Boete van 1,1 miljard euro in Italië voor Amazon

Bedrijf maakte misbruik van dominante marktpositie bij e-commerce.

© CC0 - Pixabay
9 december 2021

Bedrijf maakte misbruik van dominante marktpositie bij e-commerce.

De Amerikaanse webwinkel Amazon heeft van de Italiaanse mededingingsautoriteiten een boete gekregen van ruim 1,1 miljard euro. Volgens de toezichthouder heeft Amazon zijn dominantie marktpositie bij e-commerce misbruikt en concurrenten benadeeld.

De waakhond AGCM stelt dat door de dominantie positie van Amazon het bedrijf bij zijn eigen logistieke dienst voordeel kon behalen, terwijl andere aanbieders en verkopers werden benadeeld door Amazon. Omdat die partijen geen gebruikmaakten van de logistieke dienst van Amazon werden zij buitengesloten van bepaalde voordelen rond zichtbaarheid en betere verkoopmogelijkheden.

Volgens de AGCM weerspiegelt de hoogte van de boete de omvang en duur van het marktmisbruik, net als de grootte van Amazon. Het bedrijf moet nu maatregelen nemen om te voorkomen dat in de toekomst de praktijken plaats kunnen vinden, aldus de AGCM.

Eerdere boetes

Vorige maand kreeg Amazon ook al een boete in Italië van 68,7 miljoen euro en werd Apple een boete opgelegd van 134,5 miljoen euro. Die werden opgelegd vanwege hun samenwerking bij de verkoop van Apple-producten en de geluidsapparatuur van Apple Beats. Door de concurrentieverstorende samenwerking tussen de twee grote concerns werden andere verkopers van deze producten in het land buitengesloten, stelde de Italiaanse mededingingswaakhond. (ANP)

Lees meer over
1
Reacties
Eric-Jan Hoogendijk 09 december 2021 12:20

Ik vraag mij altijd weer af waarom ik in Nederland nauwelijks van deze monsterboetes tegen techreuzen hoor. Wanneer Amazon zich aan dit soort praktijken in Italië schuldig maakt, kan het toch haast niet anders zijn dan dat ook in Nederland gebeurt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.