Innovatie & Strategie

Wetenschap
BMW fabriek

BMW wil binnen 5 jaar kwantumcomputing inzetten

BMW sorteert voor op komst nieuwe technologie.

BMW fabriek © Shutterstock Abdul Razak Latif
11 augustus 2021

BMW sorteert voor op komst nieuwe technologie.

BMW heeft een wedstrijd uitgeschreven die het bedrijf moet helpen het beste uit kwantumcomputing te halen.

Het Duitse autoconcern startte vorige maand samen met AWS de Quantum Computing Challenge om aan te geven dat het bedrijf serieus werk maakt van de inzet van de nieuwe technologie, meldt ZDNet. Maar met de wedstrijd geeft BMW aan niet alle kennis en creativiteit op dit gebied in huis te hebben. Het is de bedoeling nieuwe pareltjes te ontdekken, zegt Oliver Wick, technology scout bij BMW Research and Technology tegen ZDNet. Iedereen met goede ideeën over algoritmen of hardware wordt uitgenodigd met BMW in gesprek te gaan en te zien of er voor het autobedrijf bruikbare toepassingen tussen zitten.

BMW ziet onder meer mogelijkheden voor de toepassing van kwantumcomputing in de pre-productiefase en bij optimale plaatsing van sensoren in voertuigen. In de preproductiefase kan kwantumcomputing helpen bij het bepalen van de optimale teststrategie, zodat met de inzet van zo min mogelijk materiaal toch aan de vereiste goedkeuringen kan worden voldaan.

Maar BMW ziet ook dat de kwantumcomputer kan helpen om materiaalvervormingen in het productieproces te achterhalen net als het classificeren van onregelmatigheden zoals krassen en scheurtjes die zijn ontdekt via geautomatiseerde kwaliteitscontroles.

In december volgt de finale

De ideeën die zijn ingebracht in de wedstrijd worden beoordeeld door een panel van experts. De indieners van de veelbelovende voorstellen krijgen vervolgens een paar maanden de tijd om ze uit te werken en vervolgens te presenteren tijdens de finale in december. AWS stelt voor die fase van uitwerken zijn kwantumsimulatie Amazon Bracket beschikbaar.

IBM gebruikt nu al eigen supercomputers voor de zware rekentaken. Het bedrijf verwacht dat voor bepaalde taken de kwantumcomputer al snel superieure prestaties kan leveren. Daardoor is in 2017 al gestart met het eigen kwantumprogramma. Wick verwacht binnen 5 jaar voordelen van de inzet van kwantumcomputers te kunnen behalen. E zijn inmiddels al succesvolle experimenten gedaan op het 10 qubit-systeem van Honeywell.

Er is flinke belangstelling voor de Quantum Computing Challenge. Sinds de inschrijving startte vorige maand zijn al meer dan 50 voorstellen ingediend.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.